Oldalak

2014. október 25., szombat

Magyarország - Szentkút


2014/10/05.

Kirándulás Szentkúton

A mai nap a Mátraverebély határában található, ferencesek által vezetett katolikus búcsújáróhelyre, Szentkútra látogattunk. A kegyhelyet mai formájában az Almásy család építtette. Több területi egységre bontható, ha mindent látni szeretnénk, célszerú egy teljes napra menni.

Szentkúthoz egy legenda is fűződik, mely szerint amikor Szent lászló 1091-ben a kunok ellen harcolt, az ellenség bekerítette és egy völgybe szorult. A király átugrott egy szakadékot és ahol a lovának első patája földet ért, víz szivárgott ki a földből, amit aztán a király bárdjával kiszélesített. Ekkor egy forrás tört elő. Egy későbbi írás szerint egy néma kisfiú miközben vizet keresett lemaradt apjától. Ekkor megjelent neki a Szűzanya és egy lópatkó formájú mélyedésre mutatott, ahol víz csillant fel. Miután ivott a vízből apja után kiáltott. Legnagyobb meglepetésére meggyógyult némaságából. De számos más csodáról is tanúskodtak a múltban, ami a helyhez és a forráshoz köthető.





A szépen felújított barokk stílusú, Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt kegytemplom bejárata felett a Verebélyi és az Almássy család címerei láthatók. A homlokzaton két oldalt Szent Pál és Szent Péter, míg középen Szűz Mária szobra foglal helyet.

A kapun belépve boltozott, egyhajós térbe jutunk. A főoltár, a szószék barokk, a két mellékoltár copf stílusú. A főoltár fölött helyezték el a 18. században készült kegyszobrot, amely Szűz Máriát és a karján ülő kis Jézust ábrázolja. Érdekessége, hogy a szobor öltöztethető.







A Gyóntatóudvaron található a szentkúti forrás, a kegykút. A forrás fölé 1928-ban emelték a kőből faragott díszkutat, a hét kifolyó a hét szentséget jelképezi. A közelben egy hatalmas szabadtéri oltár is látható.






A templom mögötti hegyoldalban remetebarlangokhoz visz egy kis, a kolostor mögül induló meredek ösvény. A 18. század végén vájták a barlangokat a puha homokkőbe az itt élő remeték. Ez Magyarország egyik legnagyobb remetebarlang-együttese, az előttük kialakított pihenőhelyről szép kilátás nyílik a völgyre.













Enny fért a mai napba. Érdemes lett volna még megnézni a Szent László hasadékot /ahhoz a helyhez kötődik a királyról szóló legenda/, valamint néhány forrás is található a völgyben.










2014. szeptember 25., csütörtök

Magyarország - Somoskői vár és Vadaspark


2014/09/20.

Somoskői vár és Vadaspark

Mai nap a Somoskői várhoz mentünk kirándulni, utána még megnéztük a közeli Vadasparkot és egy buddha templomot is hazafelé menet.

A Somoskői vár a magyar-szlovák határon található, amit a magyar oldalról, Somoskő felől lehet megközelíteni, ám bejárata már szlovák oldalon van. A belépő euróban van feltüntetve, de többnyire forintban is lehet fizetni. Jegyvásárlás után a várhoz egy meredek ösvényen juthatunk el.


A vár 526 méteres magasságban áll egy vulkáni csúcson. Története a 13. századra nyúlik vissza, a  Kacsics nemzetség építette, amihez a környék jellegzetes anyagát, a bazaltoszlopokat is felhasználták. A várnak több tulajdonosa is volt az idők során, majd a törökök elleni háborúban, a 16. században elesett, de nemsokára visszakerült a keresztényekhez, akkor már megrongálódva. 1970-ben kezdték el felújítani, ekkor kapott tetőt az épület leglátványosabb része, az ágyútorony.






A várból a kilátás nagyon szép, de belül nem sok látnivaló van.


















A vár után a Somoskői Vadasparba látogattunk, ahol a 15 ha-os területen hazai nagyvad fajok, dámok, muflonok, őzek és vaddisznók természetes környezetben láthatók. Hamar végig lehet sétálni a területet, van állatsimogató is. Belépő ellenében látogatható.













Már sötétedett, de még benéztünk a Tar-i Buddha parkba, bár már a fényviszonyok miatt sokat nem láttunk belőle. Itt áll hazánk második legnagyobb sztúpája és egy emlékpavilon, amely a tibeti szakrális hagyomány stílusában épült, és tudós zarándokunk, Kőrösi Csoma Sándor életútját mutatja be állandó kiállítás formájában. A hely legfőbb vonzereje a már messziről kirívó fehér színű Béke-sztúpa, amit a Dalai Láma is felszentelt. Magyarország legnagyobb buddhista temploma is itt látható.


Béke-sztúpa




Buddhista templom