Oldalak

2014. szeptember 25., csütörtök

Magyarország - Somoskői vár és Vadaspark


2014/09/20.

Somoskői vár és Vadaspark

Mai nap a Somoskői várhoz mentünk kirándulni, utána még megnéztük a közeli Vadasparkot és egy buddha templomot is hazafelé menet.

A Somoskői vár a magyar-szlovák határon található, amit a magyar oldalról, Somoskő felől lehet megközelíteni, ám bejárata már szlovák oldalon van. A belépő euróban van feltüntetve, de többnyire forintban is lehet fizetni. Jegyvásárlás után a várhoz egy meredek ösvényen juthatunk el.


A vár 526 méteres magasságban áll egy vulkáni csúcson. Története a 13. századra nyúlik vissza, a  Kacsics nemzetség építette, amihez a környék jellegzetes anyagát, a bazaltoszlopokat is felhasználták. A várnak több tulajdonosa is volt az idők során, majd a törökök elleni háborúban, a 16. században elesett, de nemsokára visszakerült a keresztényekhez, akkor már megrongálódva. 1970-ben kezdték el felújítani, ekkor kapott tetőt az épület leglátványosabb része, az ágyútorony.






A várból a kilátás nagyon szép, de belül nem sok látnivaló van.


















A vár után a Somoskői Vadasparba látogattunk, ahol a 15 ha-os területen hazai nagyvad fajok, dámok, muflonok, őzek és vaddisznók természetes környezetben láthatók. Hamar végig lehet sétálni a területet, van állatsimogató is. Belépő ellenében látogatható.













Már sötétedett, de még benéztünk a Tar-i Buddha parkba, bár már a fényviszonyok miatt sokat nem láttunk belőle. Itt áll hazánk második legnagyobb sztúpája és egy emlékpavilon, amely a tibeti szakrális hagyomány stílusában épült, és tudós zarándokunk, Kőrösi Csoma Sándor életútját mutatja be állandó kiállítás formájában. A hely legfőbb vonzereje a már messziről kirívó fehér színű Béke-sztúpa, amit a Dalai Láma is felszentelt. Magyarország legnagyobb buddhista temploma is itt látható.


Béke-sztúpa




Buddhista templom