Oldalak

2020. szeptember 11., péntek

Magyarország - Pilisszentlélek, Üvegtigris büfé és Egri vár makett


2020/07/19.

Filmforgatási helyszínek nyomában

A mai nap felkerestünk néhány általunk kedvelt magyar film forgatási helyszínét. Először a sokak által nézett Mi kis falunk c. film otthonába, Pilisszentlélekre, azaz ahogy a filmben hívják, Pajkaszegre utaztunk.


Pilisszentlélek

Pilisszentlélek egy apró község, mely tulajdonképpen Esztergom része, de 2006-tól saját irányítószámot kapott. Pest megye határán, egy kis völgyben húzódik meg a falu, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban. Egy jelentéktelen kis település volt egészen addig, amíg 2016-ban nem kezdték el forgatni a Mi kis falunk c. vígjátéksorozatot, ami nagyrészt ebben a faluban játszódik. A filmben Pajkaszeg néven szerepel. Azóta a kb. 300 lakosú falu híres zarándokhellyé vált a turisták körében és jócskán megnőtt a falu forgalma. Nem vagyok biztos benne, hogy ennek a helyiek annyira örülnek, de szerintem már nem nagyon tudnak ellene mit tenni.

Kijelölt parkolóhely nincs a faluban, az út szélein lehet megállni, ott ahol ezt tábla nem tiltja és nincs kocsibejárat. Elég nehezen találtunk helyet, nagyon sokan voltak, szinte az egész falu tele volt autóval. Nagy nehezen leparkoltunk és elindultunk sétálni a faluban.


A buszmegálló Teca kocsmája mellett


Ebben az utcában laknak Erikáék




Rádi János állatorvosi rendelője előtt nagy betűkkel ékeskedik, hogy Állatorvosi Rendelő, el sem téveszthetjük, hogy ez az állatorvos és a lelkész háza. Meg is lepődtünk, hogy ez ki van írva a kapura, bár igazából az ismertebb szereplők házaira mindenhol rá van írva a szereplők neve. Olyan ez a falu, mint egy filmmúzeum.

Állatorvosi rendelő



Az Önkormányzat is gyakran szerepel a filmben, nem tudom, hogy a valóságban használják-e valamire ezt az épületet, de mindenesetre a falán Pajkaszegi Önkormányzat felirat szerepel.



Buszmegálló az önkormányzat előtt

Az Önkormányzat mögött található a "híres" plébánia, ami egyben fitnessz terem is és a Pajkaszegi Kultúrház szerepét is ez tölti be.



Az Önkormányzat közelében álló kisteherautó is nagyon ismerős volt, szerintem valamelyik szereplő szokott ezzel furikázni.


Érdekes módon a Polgármester házára semmi se volt kiírva, de szerintünk ez volt az, mert nagyon hasonlított rá:

A polgármester háza

A farakások is benne voltak már a sorozatban, itt szokott a 3 közmunkás semmit tenni és dugdosni a sörösüvegeket:


Bazsó háza is meglett, a lépcsőről és az udvaron álló kisteherautóról ismertük fel:

Bazsó háza

Volt egy terület, ahol több lerobbant autó is volt, nem vagyok biztos benne, de lehet, hogy Gyuri ide szokott járni használt alkatrészért:



A falu végén van egy gyalogút, ami erdős részeken vezet végig, valameddig elmentünk itt, de aztán visszafordultunk. Azt a tavat szerettük volna megkeresni, ahol a polgármester horgászni szokott, de nem tudtuk merre keressük. A Google térkép nem mutatott a közelben tavat.





Az alábbi ház nagy valószínűséggel az lehetett, amit egy fiatal pár megvett, sajnos nem tudom a nevüket, aztán a nő lelépett, mert sosem volt térerő a házban:



A faluból vezetett egy út felfelé a Pálos kolostor romjaihoz, gondoltuk megnézzük. Elég hosszú volt az út odáig és végig felfelé kellett menni. Kocsival is járható, de mi gyalog mentünk.

Kilátás a falura



Találtunk egy kőből épült emlékhelyet és először azt hittük, hogy ez lenne a kolostor maradványa, úgyhogy innét nem is mentünk tovább. Mikor itthon utánanéztem, akkor láttam, hogy a romok még ettől feljebb vannak, de a látott képeket elnézve, annyira nem nagy látványosság, szinte csak az alapja maradt meg belőle, így sokmindenről nem maradtunk le.

Emlékhely

Az emlékhelyen lencsevégre kaptam valamiféle rovart - talán szöcske lehetett -, amint egy kő tetején napozgatott.



A sorozatban Pajkaszeg rivalizál a szomszéd faluval, Pajkaréttel. Néha-néha volt egy Pajkaréti kocsmás jelenet, amit a néző azt hihetett, hogy egy másik településen forgattak. Nos, most kiderült, hogy az a kocsma is Pilisszentléleken található. Be nem mentünk, de az udvarát és kívülről lefotóztuk.






A pajkaszegi közmunkások idejük nagy részét hol máshol töltenék, mint Teca kocsmájában, sokszor munkaidő alatt is. Ez az a hely ami talán a legtöbbször megjelenik a sorozatban. Jó volt élőben is látni, teljesen olyan volt, mint a filmben. Bementünk inni egy kávét és közben lefotóztuk a belsejét is. A fal lazacszínű, mint a sorozatban. Kérdeztük a pultost, hogy hol van Teca, mire azt válaszolta, hogy amikor ők szabadnaposak, akkor van Teca.












A kocsma mellett található a vegyesbolt, mely ugyanannak az épületnek a része. Ez most zárva volt. Nem tudom valójában üzemel-e vagy csak a filmben.






Abban az utcában, ahol Erika és Gyuri háza áll, ma már végigszaladtunk, de mégegyszer elsétáltunk arra és megnéztük tüzetesebben. Erikáék házát fel lehetett ismerni, de a kapura is ki volt írva.


Erika és Gyuri háza

Erika és Gyuri háza

A pottyantós WC

Erikáék házának terasza




Üvegtigris büfé

Pajkaszeg után megkerestük egy másik híres magyar film forgatási helyszínét, az Üvegtigris büfét. Biztosan sokan látták ezt a filmet is, melynek nagy része a büfé területén játszódott. Helyileg a Tinnye nevű település közelében, a Garancs-tó mellett található. Itt van egy parkoló is, de hamar megtelik, mi is csak nehezen találtunk helyet.




A Garancs-tó is gyakran megjelenik a filmben, itt eresztette a tóba Sanyi azt a hajót, amit egy nyertes kaparóssorsjegyből hajtogatott.




Elkezdett cseperegni az eső, először azt gondoltuk nem lesz ebből semmi, mindjárt eláll, de mivel egyre jobban esett, elindultunk vissza a kocsihoz. Épp hogy tettünk pár lépést, már szakadt. Behózódtunk a parkoló mellett lévő park fái alá, de ekkorra már elég rendesen eláztunk. El vagyunk  már szokva ezektől a hirtelen záporoktól, Angliában ilyenek nagyon ritkán vannak.

Park a parkoló mellett


Egri vár makett

Elérkeztünk mai utolsó helyszínűnkhöz, ahol az Egri csillagok c. film csatajeleneteit forgatták. Ezt volt a legnehezebb megtalálni, csak úgy sikerült, hogy beírtam a Google térképen az Egri vár makettet és úgy egyből kiadta. A terület Pilisborosjenő közelében található, a behajtani tilos tábláig lehet menni, ott van egy parkoló és piknik terület a Mesevölgy Óvoda közelében, innét csak gyalog lehet tovább menni.

A makett az erdő közepén található. Mi tettünk egy kört, odfelé útba ejtettük a Teve sziklát is, melyet szintén érdemes megnézni, ha valaki arra jár.

A térkép

Túra táv: 3,2 km
Minimum szükséges idő: 1 óra
Legmagasabb pont: 270 m
Legnagyobb szintkülönbség: 57 m
Nehézségi fok: könnyű
Parkoló: Egy piknikező hely Pilisborosjenőn a Mesevölgy Óvoda közelében.

A túra GPX file-ja innét letölthető: link, az alábbi módon:

Regisztrálj az oldalra vagy lépj be, majd az általam megadott link oldalán a "Menü" alatt  válaszd az "Export to GPX" menüpontot, mely elmenti a filet, ami aztán a mobilra letöltött Viewranger programból megnyitható.

A parkolót elhagyva rögtön jobbra a Kevély-hegyi levendulamezőt pillantottuk meg. Sanos már leszüretelték, már csak néhány lila foltocska látszott. Hátul a kertben kiszúrtuk a lila traktort, érdekes hogy még arra is figyelnek, hogy a traktor színe menjen a levendulához.

Leszüretelt levendulamező


Lila traktor

Felhőbe burkolózó hegyek

Folyamatosan csepergett az eső, az első párszáz méteren csak a telefonommal fotóztam, nem akartam hogy a gépem megint megázzon. Letértünk az útról balra, mert a Google térkép erre mutatta a legrövidebb utat. Hamarosan ahogy lenéztünk a gyalogútról egy nagyon szép területet láttunk, a térkép csak Kőfülke néven jelöli, sajnos nem találtam róla semmi infót. Egy kis barlangbejárat is található itt.
















Az út egy régi dolomitbánya maradványai mellett vezetett tovább, hamarosan megpillantottuk a Teve-sziklát is, mely egy nagyon látványos sziklaformáció. Itt már elállt az eső, úgyhogy elővettem a nagy gépemet.


Ez a kettős ágú sziklaformáció arról kapta a nevét, hogy ha megfelelő szögből nézzük, akkor egy tevére hasonlít. Úgy alakult ki, hogy az itt található dolomit tömböket korábban kovás forróvizes oldatok járták át, mely során rendkívül ellenállóvá vált, így ez a kemény kőzet a gyorsabban pusztuló környezetéből kiemelkedett. A folyamatra a kőbányászat is rásegített, mivel a porló dolomitot murvának fejtették.

















A murvás gyalogút nagyon sáros volt az eső után, nem győztük a cipőnkről tisztítani a sarat egy-egy tisztásabb részen. Már vagy 20 perce mentünk, de még nyomát sem láttuk semmifelé romoknak, kicsit kételkedtünk is benne, hogy jó felé megyünk, de a Google térkép szerint ott van, amerre épp mentünk.




Aztán egyszercsak kiérve az erdős részről, megpillantottuk a romokat. Messziről egy középkori várromnak tűnik, pedig ez csak egy filmforgatási helyszín. Itt forgatták a ma már több, mint 50 éves Egri csillagok c. filmet, de a várnak csak egy részét építették fel, abból a célból, hogy a csatajelenetek valósághűbbek legyenek.






A forgatások alatt a nagyrészt fából készült vár egy része leégett, amelyet rögtön újjá is építettek. A film 40. évfordulójára a Pilisborosjenői Önkormányzat rendbe hozatta a környékét, a falán egy emléktáblát is elhelyeztek.

















Ahhoz képest, hogy több, mint 50 éves az épület, nagyon jól állja a sarat, meg is lepődtünk rajta, főleg, hogy csak egy filmforgatáshoz építették, mégis mennyire időtálló.

Visszafelé másik úton mentünk, nem akartunk újra a sárdagasztóban dagonyázni, ez az út sokkal jobb volt, szinte alig volt sár és időben sem volt hosszabb.





Mára már nem terveztünk más programot. Nagyon kellemesen telt ez a mai nap.