Oldalak

2020. november 7., szombat

Magyarország - Hévíz - 4. nap - Zalakomári Bivalyrezervátum és Gömbkilátó


2020/07/20 - 2020/07/23.

Hévíz és környéke

4. nap

Bivalyok és kilátó

Elérkezett a nyaralásunk utolsó napja. Reggel összepakoltuk a cuccainkat és kijelentkeztünk az apartmanból. Mára nem terveztünk sokmindent, a bivalyrezervátum egy kis kitérővel pont útba esett hazafelé, utána pedig Balatonbogláron álltunk meg.


Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum Zalakomár közelében található. Ahogy mentünk a rezervátum felé keresztülhaladtunk egy nem túl bizalomgerjesztő településen, nem akarom részletezni, aki ismeri Magyarországot, az sejti mire gondolok. Nem emlékszem, hogy valaha is láttam volna bivalyokat, még állatkertben sem, úgyhogy nagyon örültem ennek a mai programnak.

A rezervátum célja a Magyarországon őshonosnak számító vizibivalyok génállományának megőrzése és az állatfaj bemutatása a ide látogatók számára. Itt él a legnagyobb magyarországi bivalypopuláció.


Először egy kiállítást nézhettünk meg, melyek közöttt viaszbábuk és néhány kitömött állat is található. A kiálltás a Kis-Balaton gazdag élővilágát mutatja be.








Ezután megnézhettük az állatokat. Nemcsak bivalyok, többfajta háziállat is látható a rezervátum területén. A legelésző bivalyokat azonban már messziről is láthattuk.


A területen jól kitáblázott sétaút vezet végig. Először a kecskéket néztük meg, ők el vannak kerítve, de be lehet menni hozzájuk, sőt még meg is lehet őket simogatni. Nagyon aranyosak és szelídek voltak, látszott, hogy hozzá vannak szokva az emberekhez.












A szamarak vígan legelésztek, mit sem foglalkozva a látogatókkal. Önkéntelenül is eszembe jutott Sancho Panza, Don Quijote fegyverhordozója, aki mint tudjuk, szamárháton lovagolt.







A terület tele van fürgén futkározó kis ürgékkel, mi láttunk közülük jópárat, de nem engednek sajnos közel magukhoz, amikor közeledtünk rögtön beszaladtak valamelyik lyukba. Így jobbára csak messzebbről tudtuk őket lefotózni, de nagyon aranyosak voltak.

Az ürgék téli álmot alszanak és érdekességük, hogy kétféle kotorékot ásnak: egy éjszakai és téli búvóhelyet és egy nappali, rövid időre használt menedéket.






Fészakrakó lyukak




Az istállóban régi fotókat és a hagyományos bivalytartás eszközeit lehet megtekinteni. A végében pedig benézhetünk a bivalyistállóba.









Ismét feltűnt néhány ürge, sokáig el tudtuk volna őket nézegetni és fotózgatni, de megint hamar eltűntek.









A következőkben a rezervátum legfontosabb állatait, a bivalyokat vehettük szemügyre. Még épp jókor jöttünk, elkaptuk egy dagonyázás végét és a vonuló csordát is megfigyelhettük. Egy bivaly ottmaradt a sárban dagonyázni, érdekes, hogy közben apró pici békák sütkéreztek rajta, de a bivaly ettől mit sem zavartatta magát.






































Gémeskút













Balatonboglár - Gömbkilátó

Balatonboglár a Balaton déli oldalán helyezkedik el. Leghíresebb látnivalója a Várdombon álló Gombkilátó, de nemcsak ez, hanem a mellette található kalandpark is sok turistát vonz. A kilátóba belépődíjat kell fizetni.













A kalandparkban még boboztunk egyet, illetve én kihagytam, mert utálom az ilyesmit. Nagyon hosszú sor állt a pénztár előtt, rengetegen voltak aznap, hosszú időket kellett várakozni, hogy valaki sorra kerüljön.

Bob pálya


Ennyi volt az idei hévizi nyaralásunk. Jól esett egy kicsit kimozdulni, ha már külföldre nem utazhattunk a vírus miatt, örültünk neki, hogy legalább ide eljutottunk.






Kapcsolódó bejegyzések: