Oldalak

2022. április 25., hétfő

Magyarország - Demjén - Cascade Barlang- és Élményfürdő


2022/02/09.

Demjén
Cascade Barlang- és Élményfürdő

A Demjéni barlang- és élményfürdőben nagyon sokszor voltunk már, sokszor készültek képek is, de eddig még nem írtam róla. A mai nap estéjét itt töltöttük. Sok kép készült, a mai bejegyzés legnagyobb része mostani kép, de van közte néhány régebbi is.

A jegyiroda

A barlangfürdő 9-kor bezár, a kinti pedig éjjel 2-ig nyitva tart, ezért ma is a barlangfürdőbe mentünk először. Nekem borzasztóan tetszik, nagyon jól megcsinálták, szerintem Magyarország legjobb fürdőhelye. Persze ez a jegyárban is megmutatkozik sajnos.

A barlangfürdőnek és egyes részeinek története van, amiket kimásoltam a weboldalukról, mert ennél jobban úgyse lehetne megfogalmazni.

"Réges-régen, egy egészen más időben nemcsak emberek éltek a Földön. Suhanó léptű tündérek, kétembernyi szálfa lovagok, tűzlehelő sárkányok, sötétségbe csábult mágusok járták a sűrű erdőket. Valaha olyan rengeteg rejtette errefele is a dombokat és völgyeket, hogy akinek nem volt feltétlenül muszáj, messzire elkerülte a tájat.

A feketeszívű mocsári mágus, Mákony azonban épp itt szövögette ádáz terveit a rengeteg-közepi barlangja mélyén, hogy agyaras és szárnyas fenevadjaival mindörökre leigázza a szomszéd Abos király aranybirodalmát. A bokrok aljának rejtekein koboldok húzódtak meg. Egyetlen, ám annál nagyobb kincsük egy varázserejű bűvige-gyűjtemény, az Akaratok Könyve volt, ami bármely vágyat, óhajt, még ha úgy feketéllet, mint lápi béka nyelve, valóra váltott.

Mákony mágus minden áron meg akarta kaparintani. Szörnyserege elől a koboldok királya, Kálmos a könyvet a bőrzekéje alá dugva egyenest Abos király váráig inalt. Az aranybirodalom jóságos feje védelmet ígért, és legjobb vitézeit küldte Mákony ellen, élükön az óriás-pallosú Demjén lovaggal. A kardos bajnok maga mögé ültette a lovára Kálmost, és felkerekedtek az erdő-mélyi sötétségfejedelmet legyőzni. A hatalmas csata azonban majdnem Mákony javára dőlt el. Ám ekkor váratlan a sötétek seregére ereszkedett a fémpikkelyű sárkány, Lángfog.

A tűzokádó ígéretét valóra váltani jött, mert amikor emberöltőkkel korábban Demjén lovag megkímélte az életét, megfogadta, ha a sors úgy hozza, viszonozza jóakarója kegyességét. Lánglehelete elől nem menekedtek az ádáz agyaras és szárnyas fenevadak – egyedül Mákony tudott a harcmező menti Fátyol-barlangba inalni.

Demjén lovag Lángfog hátán a koboldkirállyal utána iramodott. Mákony egyre csak hátrált a barlang aljába. Egészen elfeledte, hogy egykoron ide vetette Illangót, a gyors lábú tündért, hogy a fények eltűnjenek a világból. De Illangó szívében a remény fényét hordozta, amely most újra felragyogott. Mákonyt egyszerre érte a sárkány tüze és a tündér ragyogása – a kettős sugár hamuvá porlasztotta. Demjén leszállt Lángfog nyergéből, és óriás pallosát a hamuba vágta. Zuhatagként tört elő a víz, amely lassan emelkedett a barlangban.

Kálmos kobold belehajította az Akaratok Könyvét, hogy felszínen járó soha többé ne tudja megkaparintani. Illangó édes varázzsal békítette a hullámokat. Lángfog sárkányi mágiával erősítette a vizet, hogy őrizze a titkokat. Ehhez erőt Demjén lovag óriás pallosa adott.

A gonosz mágust elfelejtette mindenki. S a jó királyra, a vitézre, a tündérre, a sárkányra és a koboldra is csak a Fátyol-barlang emlékszik. Titkukat őrzi a víz – amelyet most mindenkivel megosztanak."











A barlangfürdő állomásai

Tündérbarlang élménymedence

"Illangó, a gyors lábú tündér lakta valaha a hosszú és zegzugos barlangszárnyat. Mákony mágus zárta ide, hogy fény ne kerüljön többé a fenti világba – de rajta vesztett. A végtelenül sorakozó esztendők során a tündéri fény és gyógyerő alaposan átjárta a rögöket és a sziklákat, így amikor Demjén vitéz óriási pallosa nyomán nagy erővel tört elő a földmélyi víz, az szintúgy átitatódott a legnemesebb és legerősebb tündéri varázzsal. Ki erre jár, megcsodálhatja Illangót és testvérhúgát, Villangót, szemügyre veheti a tündérlányok kelengyeládáit is."






Lassú folyó

"Aki itt jár, nem kétség, hogy a múlhatatlanság leheletétől megérintett elvarázsolt barlangbirodalomban jár. Demjén lovag vízfakasztó pallosa nyomán született a 133 méter hosszú Lassú Folyó, amely a simogató hullámokon túl titkos átjárást biztosít a tündérek és koboldok világából a vulkánkráter mélyén magasló Csúszdaparkba."







Csúszdatorony

"Kacskaringós alsóvilági csúszda-utak emlékeztetnek a régi csatára, amikor sötét varázslattal dacoltak a világosság erői itt, a földfelszín alatt. Ezért csatlakozik a 760 méter hosszú barlangrendszerbe a hegybe süllyesztett csúszdavilág – mint mikor megküzdöttek e kanyargós világban az ősellenségek –, amelynek legmagasabb pontjára ma látványlift juttatja el a barlanglátogatót."











Mesesziget

"Csodára lelnek az aprónépek a Meseszigeten. A gyermekek édes nevetése tölti meg a termet, ahogy lubickolnak a varázsos vízben – miközben bepillanthatnak Illangó, a gyors lábú tündér öreganyja, Holle anyó mesekönyvébe. A lapok elbeszélik a gyógyvíz legendáját, mesélnek a kobold- és tündérmágia jótékony erejéről, tanulhatunk a Cascade Barlangfürdő születéséről, és okolhatunk belőle."




Termál-öböl

"A – Mákony mágus és szörnyserege ellen vívott legendás csata végén – Demjén lovag óriási pallosa vágta forrásból ősi idők óta gyógyvíz bugyog, azzá tette minden jó mágia, ez a víz töltötte meg a Termál-öblöt.

A Cascade-barlang kincse ez a páratlan gyógyvíz. Az ágendák és krónikák szerint, aki ebben a vízben mártózott, elmúlt minden búja-baja és bánata. Aki csúnya volt, megszépült, aki öreg volt, megfiatalodott, aki beteg volt, meggyógyult, a boldogtalanok itt megtalálták a boldogságot."

Nekem ez a kedvenc állomásom, vannak vizi székek és padok, ahova le lehet ülni, sakkasztal és még egy bár is, így ha valaki a vízben szeretne finom koktélokat iszogatni, azt itt megteheti.


Bárpult a vízben













A Titkok barlangja

"A gyógyító víz kényeztetése után kellemes, üdítő pihenésnek ad helyet a Titkok Barlangja. A barlang minden földi és földalatti jót magába sűrít, amit hajdanvolt varázsos lények ajándékozni képesek voltak. Itt, az egyedülálló földalatti fürdő-együttes meleg vízében sárkányok lángvarázsa, tündérek békessége, koboldok idők kezdetébe vesző tudománya, királyok és vitézek ereje gyógyít. A fények és színek játéka és a zene ennek a mágiának a része. A Titkok barlangjában pihentető, nyugtató muzsikák könnyed hangulatában elmélkedhetnek a demjéni legendán túl saját meséikről, saját történeteiktől. És ki tudja, talán megfejtik az Akaratok Könyvének titkát is."






Sóbarlang és a szaunabarlang is tartozik a fürdőhöz, hogy teljes legyen a kényeztetés.

Csobbanó a szauna után


Kút a szauna bejárata előtt

Kálmos kobold barlangja

"A koboldok jó királya, Kálmos itt dobta a mélybe az Akaratok Könyvét, hogy azt illetéktelen soha ne kaparintsa meg. Emiatt itt a különféle erősségű, felfrissítő, gyógyító vízsugarak képesek legtitkosabb óhajainkat valóra váltani; bőrünkön, testünkben-lelkünkben érezhetjük a varázst. Ám csak akkor, ha azok nem sötétek és gonoszak, nem önzőek és irigyek – mert különben Kálmos és hű koboldtársainak szelleme megakadályozza azokat."

Ezek régebben készült lépek:






Miután a barlangfürdő bezárt, kimentünk a kinti termálfürdőbe. Ebben csak azt utáljuk, hogy a barlangfürdő öltözőjéből át kell vinnünk a cuccainkat a termál öltözőbe, mert utána ide nem tudunk visszajönni érte.

Most nem volt nagyon hideg odakint, így a víz is kevésbé volt forró, mint hidegebb napokon. Nagyon kellemes pancsolás volt. Érdemes lett volna a kinti részt is lefotózni, de nem vittük ki a telefont, viszont egy régebbi, bár nem túl jó minőségű képpel azért szolgálhatok:


Hazafelé Egerben be akartunk ugrani a Mekibe, mert megettünk minden magunkkal vitt kaját és a fürdés után még éhesek voltunk, de alig találtuk meg. A közelben voltunk, mégse láttuk sehol. Ott állt egy rendőrautó mellettünk, kértünk tőlük útbaigazítást. Úgy meg is lett.