Oldalak

2022. április 25., hétfő

Magyarország - Jász-Nagykun-Szolnok - 2. rész - Szolnok


2022/02/07 - 2022/02/09.

Kirándulás Jász-Nagykun-Szolnok megyében

2. rész

Szolnok

Cserkeszőlőből hazafelé menet megálltunk Szolnokban várost nézni. Szolnok a Tisza és a Zagyva találkozásánál épült, az Alföld szívében. A színház közelében találtunk egy út széli parkolót, onnét indultunk el felfedezni a várost.

A szolnoki Szigligeti Színház épülete nagyon látványos, sajnáltam, hogy épp felújítási munkálatokat végeznek rajta és el volt kerítve. A felújítást 2018-ban kezdték el és elvileg 2020-ra végezni kellett volna vele, most 2022-t írunk és még mindig nincs kész. Ez annyira magyaros. :-) Na de jó munkához idő kell. :-)

Szigligeti Színház



A település régi neve valószínűleg Zounok lehetett és Zounok ispánról nevezték el, aki Gellért püspök védelmében halt mártírhalált a későbbi Gellért-hegyen. Szobrát a Tisza Szálló melletti parkban állították fel, a művész egy csónakon állva ábrázolja. Helyén a rendszerváltás előtt egy bronzból készült Lenin szobor állt.

Zounok ispán szobra


A Tisza parti sétány közelében található a Református templom mesébe illő kastélyszerű épülete. A neogótikus stílusú épület a 19. század végén épült, fala vöröstégla, mely igazán különlegessé teszi. Maga az épület olyan, mint egy erőd, ötszög alakú. A kapucsarnok előugró, felette 3 csúcsíves ablak látható. A templom 28 méter magas, három tornya van, ebből a legmagasabb tetején látható a kakas. A bejárat két oldalánál egyenként 19 méter magas torony van, az erődökre jellemző, kis lőrésszerű ablakokkal. Belül is ötszög alakú, körbe futó fakarzatokkal.

Református templom



Tisza parti sétány


A városi hídfőnél, a medencében álló színes gömb felületére került elhelyezésre egy aranyos szobor, mely a Tiszavirágpár nevet kapta. Korábban a kérészpár nevet viselte, de a kérész nem mást mint a tiszavirág. Így nevében is harmonizál a Tiszavirág nevezetű híddal. Nyáron a medencéjét vízzel töltik fel, sajnos most nem volt benne, de így is nagyon jól mutatott. A szobrot eredetileg a Pelikán bevásárló központba szánták, de méretei miatt ott nem tudták elhelyezni.

Tiszavirágpár




A Tiszai hajósok terén áll a helyiek által csak "Meztelen szobor"-nak nevezett első világháborús emlékmű, mely a szolnoki hősi halottaknak állít emléket.

I. világháborús emlékmű





A Damjanich János Múzeum az egykori Szolnoki Zsinagóga épületében kialakított művészeti kiállításoknak ad otthont. Az eklektikus, egyesek szerint túldíszített épület Baumhorn harmadik zsinagógája volt, a 19. sz. végén épült. A későbbi időkben az épületet jelentős mértékben átalakították, és eltávolították belőle a vallási szimbólumokat /Dávid-csillag a kupolán, tóratáblák a bejárat fölött, kézmosó az előcsarnokban, persely, felirati táblák, tórafülke és előterének gazdag díszítésű rácsozata, kandeláberek, és egyéb berendezési tárgyak/.

Damjanich János Múzeum












Szintén nagyon látványos Tiszavirág híd gyalogos és kerékpár forgalomra szolgáló hídja, mely a Tiszai hajósok terét köti össze a Tiszaligeti Termálstrand és Élményfürdő főbejáratával. A hídról szép kilátás nyílik a város egyes részeire és a folyóra.

Tiszavirág híd


A hídon
















A hídtól a Szentháromság-templom felé sétáltunk.









A barokk stílusú Szentháromság-templom szintén nagyon szép épület. A 18. században építették, de mai formáját a 19. században érte el. A templomba nem lehetett bemenni, de a nyitott ajtón át be lehetett nézni.

Szentháromság-templom









Boldog Sándor István szalézi vértanú szolnoki születésű volt. Tiltott tevékenységei miatt illegalitásba kényszerült, 1952-ben letartóztatták és kötél általi halálra ítélték. A katolikus egyház vértanúnak tekinti, mivel hitéért vállalta a halált és példaként állítja, nemcsak a keresztény emberek elé. A templom előtti téren álló egészalakos szobor érdekessége, hogy a vértanú szolnoki származását az alkotás lábaiból kiinduló gyökerek szimbolizálják.

Boldog Sándor István szobra














Szolnok óriáskereke




A nemrég épült Agóra Terminál előtti téren 2014-ben avatták fel Szabó György Curriculum Vitae című bronz alkotását, amely egy szomorú felnőtt bohócot ábrázol, aki a hátán egy kicsi bohócot cipel. A Curriculum vitae egy latin kifejezés, melynek életpálya, élettörténet, vagy önéletrajz a jelentése. Ahogy egy önéletrajzot az ember különböző életszakaszaiban átírja, úgy formálódott meg ennek az alkotásnak is az alapgondolata egészen a mostani, végleges formátum megalkotásáig.

"Az ember különböző életszakaszaiban vágyainak, mint folyton cipelendő terhek nyomják a megvalósulásukba belefáradt felnőtt vállát. A bohócruhába bújtatott alakot viszont nemcsak elgyötri, hanem meg is támasztja, egyensúlyban tartja a hátán lévő teher. Ez a szerkezet éppúgy értelmezhető a valóra váltásra váró vágyak kusza összességének, mint a már megalkotott művek együttesének. A képzelet szárnyakat ad az alkotáshoz, ugyanakkor béklyó is; letaglózza az embert az a különbség, amely a terv és a megvalósulás, a szándék és az eredmény között lehet. A képzelet háromcsörgős, bolondos sipkája egycsörgős, súlyos sapka lesz. De a leszegett fejben újabb gondolatok támadnak, amelyek a támaszkodó és az egyensúlyozó kezek által önkéntelenül formálódik anyaggá. Így értelmezhető a szoborkompozicó az alkotási folyamat metaforájaként is".

Curriculum Vitae








A szolnoki Damjanich János Múzeum bejáratánál áll a múzem alapítójának, Dr. Balogh Bélának életnagyságú szobra, melyet alkotója, Pogány Gábor Benő úgy álmodott meg, mintha az egykori direktor éppen kilépne a múzeum épületéből.



2008-ban helyezték el a Kossuth téren az első zsánerszobrokat, melyeket később más kedves szobrocskák követtek. A bronz figurák megformálója Kliegl Sándor szobrászművész volt. A zsáner, mint művészettörténeti műfaj hazánkban a 19. században vált elterjedté, jellemző rá a mindennapi életből vett témák, életképek ábrázolása. Az első két alkotás a Sétáló ifjú pár és a Kutyától megriadt fiú voltak, majd 2009-ben két új szobor került felállításra a sétálón, ezek a Kezében babát tartó kislány és a Gördeszkázó fiú. A legújabb szobor pedig a Halász, a horgászatból haza igyekvő, halat vivő férfi, akit egy kíváncsi cica kísér.
























Szolnok legszebb parkja a Verseghy-park, ahol nyáron színes virágok, csobogók és szobrok várják a kikapcsolódni vágyókat. Egyik különlegessége a medencénél lévő kőbéka szobrocskák. A park névadója, Verseghy Ferenc költő és nyelvész volt, aki Szolnokon született.










Gróf Szapáry Gyula szobra


Verseghy szobra

A parkban található Evangélikus templom a reformáció fontos színhelyének, a wittenbergi vártemplomnak a mintájára épült, annak kicsinyített és egyszerűsített mása.

Evangélikus templom


A Tisza Szálló és Gyógyfürdő neobarokk épületét 1928-ban építették. A szállodához közvetlenül kapcsolódik a gyógyfürdő, melyet a szálloda vendégei ingyenesen vehetnek igénybe. Épülete a török fürdőkre emlékeztet. A kör alakú kupolacsarnokban egy nagyobb és egy kisebb meleg vizes medence, valamint a szauna utáni fürdőzésre szolgáló vizes medence található.  948 méter mélységből feltörő, 55,6 °C-os hévíz reumatikus, ízületi, nőgyógyászati betegségek, gyomorfájások, fogínybetegségek hatásos kezelési eszköze. A sétány felé eső nyílt kút a szolnokiak kedvenc artézivíz-vételező helye. Az épület Szolnok egyik jelképe.







A színház közelében áll Szigligeti Ede szobra. A nagyváradi születésű drámaíró, színész, színpadi rendező Szathmáry József névvel látta meg a napvilágot. Apja papnak szánta, s amikor megtudta, hogy fia színészként akar érvényesülni, megtiltotta neki a Szathmáry név használatát, ezért megváltoztatta azt.

Szigligeti Ede alakja, színházi függönyt idéző drapéria előtt, egy oszlopra támaszkodik. Talapzatával együtt három méter magas az alkotás. Elhelyezésénél a legfontosabb szempontok egyike volt, hogy a napsütés minél tovább ragyogja be. 

Szigligeti Ede szobra



Egy nagy kört téve a városban, visszaérkeztünk a parkolóhoz. Szolnok határozottan tetszett, szép város, ahol akad látnivaló bőven.

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése