Oldalak

2016. augusztus 11., csütörtök

Spanyolország - Andalúzia 7. rész - Málaga


2016/06/23-2016/07/02

Nyaralás Andalúziában

9. nap

Gibralfaro vára
/Castillo de Gibralfaro/

A Gibralfaro vár felé tujákkal szegélyezett sétaút vezet, melyet tegnapelőtt már bejártunk, most egy másik úton mentünk fel, mely szintén meredek, de nincsenek lépcsők. /Nem csak gyalog, a kikötő közeléből induló turistabusszal is fel lehet jutni a vár bejáratánál lévő parkolóig./ Fönt, a bejárat közelében vannak szabadtéri büfék, ahol a meredek út után jól esik meginni egy üdítőt.

A vár bejáratának közelében

Valószínűleg a föníciaiak építették a 130 méter magas dombra az első erődítményt, amelyet a 8. században a mórok alakítottak át. Ők adták a Világítótorony hegye /arabul: dzabal-faruk/ nevet a 13. században felújított várnak és a várhegynek. Mecsetjét a reconquista urán templommá építették át. Mindebből a csodás történelmi létesítményből azonban mára csak falak és tornyok maradtak.

A belépő nem drága, ha jól emlékszem 2,5 eurót fizettünk fejenként.



Rögtön az elején találtunk egy helyiséget, ahova be lehetett menni, itt egy kis kiállítás látható.








A Gibralfaro és környéke maketten

A vár arról is nevezetes, hogy ez volt a nyertes csata helyszíne, amikor 1487-ben a katolikus királyok visszahódították Malagát a mórok kezéről. Három hónapig tartó hosszú ostrom után a kasztíliai hadseregnek csak akkor sikerült bevennie a 15.000 afrikai és malagai harcos által védett várost, mikor azoknak elfogyott az élelme. Ezután Ferdinánd elfoglalta az erődítményt, felesége, Izabella királynő pedig szintén a városban rendezte be rezidenciáját.





Végigsétáltunk a kanyargó várfalakon, ahonnét beláthattuk szinte egész Málagát, minden oldalról más-más részét.








Gibralfaro várát nem annyira a szépsége miatt érdemes meglátogatni, hiszen szinte csak várfalakból és őrtornyokból áll, de a kilátás tényleg nagyszerű innét, másrészt pedig aki szereti a történelmet és szeret barangolni több száz éves helyeken, az mindenképp élvezni fogja. Mi ilyenkor mindig elképzeljük milyen lehetett itt az élet a fénykorban.



















Visszafelé már a lépcsőkön mentünk le. Út közben gyűjtöttem famagot, az egyik fának olyan termése volt, mint a bab, amiben magok voltak, gondoltam viszek haza belőle és elültetem. Később aztán ki is kelt.


Délután strandolni mentünk a Malaguetára, hiszen kellőképpen el kellett búcsúzni a tengertől, mert ez volt az utolsó teljes napunk, másnap már utaztunk hazafelé.

La Malagueta strand

Este sétáltunk egy utolsót a belvárosban és a parton.

Esti séta



Hajnali 2 óráig mászkáltunk erre-arra. A Paseo del Parque sétálóutcán találkoztunk egy magyar férfival, akinek volt egy kutyája. Első ránézésre is hajléktalannak tűnt. Amikor hallotta, hogy magyarul beszélünk, szóba elegyedett velünk. Mondta, hogy szerencsét próbálni jött Málagába, de sajnos nem jött össze, most szeretne Madridba utazni, de nincs pénze vonatra és a kutyája is csak nyűg, mert hát azt is etetni kéne, de nincs miből. Először a kutyát akarta ránk sózni, utána meg pénzt szeretett volna, de mondtuk, hogy a kutyával mi se tudunk mit kezdeni, mert a repülőre nem engedik fel, a pénzzel meg úgy vagyunk, hogy holnap utazunk haza és már mi is szűkében vagyunk, úgyhogy ne haragudjon de nem tudunk segíteni.

Lassan elindultunk vissza a szállásunkra és eltettük magunkat holnapra, mert másnap még össze is kellett csomagolnunk.




10. nap

Utazás haza

Reggel megreggeliztünk, összepakoltunk és elhagytuk a szállást. Próbáltunk valamennyire kitakarítani magunk után, ez sikerült is. A szennyes ágyneműt lehúztuk és ott hagytuk a szobában egy kupacban, nem tudtuk hova tegyük, de szerintem emiatt nem akadtak ki.

A gépünk csak este indult 9 óra előtt 10 perccel, így volt még időnk. Először lesétáltunk a csomagjainkkal a Maria Zambrano autóbusz állomásra, ott volt egy csomagmegőrző, amit néhány euró ellenében igénybe vehettünk, így nem kellett magunkkal cipelni. Valójában a La Rosaleda stadiont szerettük volna megnézni, de nem tudtuk merre kell menni, pedig nem voltunk olyan messze. Megkérdeztünk néhány járókelőt, de egyik se tudott útbaigazítást adni, úgyhogy letettünk róla. Inkább bementünk egy bevásárlóközpontba, ahol ebédeltünk, majd szétnéztünk. Rengeteg üzlet volt, úgyhogy el is ment vele az idő.

5 óra környékén visszasétáltunk a csomagokért, majd kerestünk egy buszmegállót és megvártuk amíg jön egy busz a reptér felé. Néhány perces várakozás után jött is. A reptéren még vártunk egy jó darabig, hiszen túl korán érkeztünk, addig megittuk az üdítőket, mert azt úgysem lehet felvinni a gépre, majd elindultunk a csomagellenőrzésre. A gépünk időben indult, de ami út közben volt, azt nem szeretném mégegyszer átélni. Körülbelül félúton lehettünk, amikor hatalmas viharba keveredtünk. A szél csak úgy dobálta a gépet, eleinte csak kicsit ingott jobbra-balra, mintha göröngyös lenne az út, azt már megszoktam, de nem szeretem. Majd ezek a mozgások egyre jobban erősödtek, míg egyszer csak azt érzetem, hogy zuhanunk lefelé. Erősen az előttem lévő ülésbe kapaszkodtam és olyan goldolatok keringtek a fejemben, hogy kész vége, itt most meghalunk. Aztán a gép hirtelen megállt és nem zuhant tovább. Én nem hallottam még róla, hogy ilyen nagy légörvények is lehetnek, ami ennyire megdobja a gépet, szerintem jó pár métert zuhanhattunk lefelé. Nagyon megijedtem, eddig se szerettem repülni, azóta meg végképp. Alig vártam, hogy végre megérkezzünk Budapestre és sikeresen földet érjünk. Ilyen nagy zuhanások már nem voltak az út hátralevő részében, de továbbra is dobálta a gépet. Végül sikeresen landoltunk, de azt hittem sose érkezünk meg...



Kapcsolódó bejegyzések:









Spanyolország - Andalúzia 6. rész - Málaga


2016/06/23-2016/07/02

Nyaralás Andalúziában

8. nap

Botanikus kert

A város másik végén található egy botanikus kert Malagában, a mai napon ezt néztük meg. Gyalog indultunk el, a Google térkép segítségével, de majd 1 órás volt így az út. Kicsit el is fáradtunk, főleg hogy a mai nap nagyon meleg volt. Az út olyan városrészeken vezetett keresztül, ami nem túl látványos, de így legalább láttuk Malagának ezt az oldalát is.

A Plaza de Capuchinos /Kapucinus tér/ mellett haladtunk el. Itt megálltunk egy kicsit fotózni. A tér a Capuchinos nevű kerületben /Barrio de Capuchinos/ található, nevét innen kapta. Ez a rész még a városközponthoz tartozik. A kerület kialakulásának külön története van. Volt egy falakon kívül elhelyezkedő kerület, amely a város keresztény hódítása után jelent meg, a málagai kapucinus-ferencesek által szervezett első kolostor körül, melyet az óváros északnyugati részén elterülő széles dombra építettek, ahol a Santa Brígida remetekápolna volt korábban. 1620-ban a városi tanács megadta a szerzeteseknek a remetekápolna körüli földeket. 1636-ban új templomot építettek, amelyhez később egy kolostort adtak hozzá, és elkezdték felvázolni a teret és a határokat képező utcákat. Az 1636-os és 1637-es pestis járvány alatt ide fogadták be a betegeket.

A 19. és 20. század folyamán a közép- és az alsó osztály kerülete volt. Az 1845-ös népszámlálás szerint a Capuchinos utca még mindig újnak számított és gyéren lakott volt. A területet gyümölcsösök, burgonya- és zöldségföldek, virágok és tehéncsordák foglalták el. Időről-időre azonban eltűntek a gyümölcsösök, bár még mindig, a 20. század elejére is maradt néhány a kézműves iparágakkal együtt.

A tér közepén található a Szeplőtelen Fogantatás emlékműve /Monumento de la Inmaculada Concepción/ a tetején Szűz Mária szobrával.

Szeplőtelen Fogantatás emlékmű

A téren több vallási töltetű szobor is látható, melyek mintha őrszemként figyelnék a területet.

Fray Leopoldo szobra

Juan Estrada Castro plébános szobra

Barrio de Capuchinos

Barrio de Capuchinos

Barrio de Capuchinos

A Calle Eduardo Domínguez Ávila főút mentén mentünk végig, melyet aztán felváltott a Calle San Juan Bosco, amit később más-más nevű utak követtek, de gyakorlatilag végig csak egyenesen mentünk. Szerencsére volt járda, így gyalogosan is könnyedén végigsétálhattunk rajta. Ezek már Málaga külvárosának részei.






A Botanikus kert közelében az autópálya fölött átmentünk egy hatalmas hídon, majd balra fordulva  hamarosan meg is érkeztünk a kert bejáratához.

Lenézve a hídról az autópályára

Elhaladtunk egy birtok mellett

Itt már közel vagyunk

Még pár méter a bejáratig



Koncepción Botanikus Kert
/La Concepción Botanical Gardens/

A Koncepción Botanikus kert a Guadalmedina partján fekvő több birtok egyesülésével jött létre. Megalapítói jól ismert üzletemberek fiai voltak, akik szerencsét próbálni jöttek a városba.


Megvettük a belépőt, mely csekély összegű volt, ha jól emlékszem 4 euró körül. Ittunk egy kis frissítőt, majd elindultunk felfedezni a területet. Az elején egy kis tó volt, vizi növényekkel benőve.


Elindultunk az egyik gyalogúton a sok közül. Időnként 1-1 épületbe botlottunk.


A Loringiano Múzeumot egy római kori mozaikra húzták fel, melyet Cártama-ban találtak és Herkules hőstetteit ábrázolta. A Botanikus Kert a kezdetektől fogva ismert volt, de nem a szépségéről vagy a növényeiről, hanem erről a dór stílusban épült templomról, melyben csodálatos régészeti gyűjteményt állítottak ki. Ma már a gyűjtemény nagy része, beleértve a mozaikot is Málaga Tartományi Múzeumában található.


A Loringiano Múzeummal szemben lévő pad






Az Echevarría-Echevarrieta család által épített kis házikóban - melyet a "Kertész Háza" névre kereszteltek, - régen kerti szerszámokat tároltak. Jelenleg Alberto Martín "A Concepción története Barbi babákkal bemutatva" nevű állandó kiállításának ad otthont.














A kiállítás megtekintése után tovább folytattuk a sétát a kertben.


Banánfák

Bambusz-erdő









A Concepción 100 féle pálmafajjal rendelkezik. Ebben a gyűjteményben minden kontinensről találhatunk fajokat. A pálmafákkal szegélyezett sétányon igazi mediterrán hangulatban volt részünk.






Ezt követően olajfák következtek, majd szőlőültetvény.

Olajfák

Szőlő









A vasból készült befuttatott kerti oszlopcsarnok a Heredia gyár munkája. Március végén virágzó lila virágai, színével és illatával egyedülálló atmoszférát kölcsönöznek.

Kerti oszlopcsarnok

A Palota ház egy klasszikus stílusban épült, eredetileg hétvégi háznak, egy domb tetején, ahonnét ellátni egészen Málaga katedrálisáig, sőt még a tengerig is. Belső udvara köré teraszt építettek, közepére pedig szökőkutat. Számos teremmel rendelkezik. A palota sok összejövetelnek adott otthont, neves vendégekkel.

A Palota-ház belülről



Spanyolország tartományának zászlajai


Kilátás a városra



Elérkeztünk a kaktuszos területhez, ahol úgy éreztük magunkat, mintha hirtelen a mexikói sivatagba csöppentünk volna és ezt az érzést még fokozta a tikkasztó meleg is.








A kert egyik legszebb része a kilátó, melyet Rafael Echevarría épített az 1920-as évek környékén, regionalista stílusban. Ha innét lenézünk, elláthatunk egészen a tengerig.

Kilátó


A kilátó előtt lévő tóban teknősbékák élnek.

Teknős a vízben












Nagyjából bejártuk szinte az egész Botanikus kertet, bár biztosan maradt ki 1-2 dolog, hiszen a terület hatalmas, de már nagyon melegünk volt, úgyhogy alig vártuk, hogy valami hűsítőt vegyünk a bejáratnál lévő büfében. Leültünk egy kicsit, megpihentünk és megittuk az üdítőnket, majd lassan elindultunk visszafelé. Viszont csak a legelső buszmegállóig mentünk, mert semmi kedvünk nem volt ismét 1 órát gyalogolni, úgyhogy inkább visszabuszoztunk a belvárosba. A busz a Paseo del Parque sétálóutca környékén tett le. Ott nézelődtünk egy kicsit, mert bár többször is végigmentünk már itt, de még mindig volt olyan része, amit nem láttunk.



Egy férfi tamborinnal a kezében

A Nimfa kancsóval /Ninfa del cántaro/ c. szobor bronzból készült, neoplatereszk stílusban. A szobor egy nimfát ábrázol, amint vizet önt egy kancsóból, mely egy 8 szögletű, sevillai azulejókkal díszített kút fölött áll egy emelvényen.

Nimfa kancsóval


A Nimfa tengeri kagylóval /Ninfa de la Caracola/ kicsit hasonlít a másik nimfás szoborhoz, azzal a különbséggel, hogy itt a női alak ülő helyzetben van ábrázolva, felsőteste meztelen és egy tengeri kagylóból önt vizet.



Zenepavilon

A park egyik bejárati részénél 2 szobor található, az egyik egy idő férfi, mely a telet szimbolizálja, mellette, másik oldalt egy nő látható, aki gabonakévét tart a kezében,mely a bőséget szimbolizálja és a nyarat képviseli.

"Tél"
A "Tél" és a "Nyár"





Arturo Reyes, málagai költő emlékművét 1964-ben avatták fel. Két alakból áll, a költő mellszobra egy emelvény tetején, és előtte egy nő alakja, aki eredetileg egy rózsát tartott a kezében, Málaga városának ajánlva, de annak ellenére, hogy a szobrot többször restaurálták, a rózsa jelenleg hiányzik róla, sőt a keze is.

Arturo Reyes emlékműve

Ezután kipróbáltuk Málaga kerekét /Noria de Málaga/, mely 70 méter magas és 21 klimatizált kabinnal rendelkezik, melyek befogadó képessége 8 fő. A kerékből 360 fokos panorámás kilátásban lehet részünk és akár 30 km-ig is elláthatunk. Egy menet három körből áll, mely kb. 15 percet vesz igénybe.

A kilátás az óriáskerékből:





A lovaskocsit is kipróbáltuk, de csak a feeling kedvéért, sok újdonságot nekünk már nem tudott mutatni a kocsis, hiszen majdnem mindent láttunk már a városban, de azért nem volt rossz, viszont ezt inkább akkor érdemes, amikor még csak ismerkedünk a várossal, vagyis egy kezdeti városnézésnek jó, amúgy nincs sok értelme.

Íme néhány kép a lovaskocsis városnézésről:






Zenepavilon

A hordó alakú fa


Ennyi fért a mai napba, de ezt sem töltöttük hasztalan.




Kapcsolódó bejegyzések:

Spanyolország - Andalúzia 1. rész - Málaga
Spanyolország - Andalúzia 2. rész - Málaga
Spanyolország - Andalúzia 3. rész - Granada
Spanyolország - Andalúzia 4. rész - Ronda
Spanyolország - Andalúzia 5. rész - Málaga
Spanyolország - Andalúzia 6. rész - Málaga
Spanyolország - Andalúzia 7. rész - Málaga