Oldalak

2016. augusztus 11., csütörtök

Spanyolország - Andalúzia 6. rész - Málaga


2016/06/23-2016/07/02

Nyaralás Andalúziában

8. nap

Botanikus kert

A város másik végén található egy botanikus kert Malagában, a mai napon ezt néztük meg. Gyalog indultunk el, a Google térkép segítségével, de majd 1 órás volt így az út. Kicsit el is fáradtunk, főleg hogy a mai nap nagyon meleg volt. Az út olyan városrészeken vezetett keresztül, ami nem túl látványos, de így legalább láttuk Malagának ezt az oldalát is.

A Plaza de Capuchinos /Kapucinus tér/ mellett haladtunk el. Itt megálltunk egy kicsit fotózni. A tér a Capuchinos nevű kerületben /Barrio de Capuchinos/ található, nevét innen kapta. Ez a rész még a városközponthoz tartozik. A kerület kialakulásának külön története van. Volt egy falakon kívül elhelyezkedő kerület, amely a város keresztény hódítása után jelent meg, a málagai kapucinus-ferencesek által szervezett első kolostor körül, melyet az óváros északnyugati részén elterülő széles dombra építettek, ahol a Santa Brígida remetekápolna volt korábban. 1620-ban a városi tanács megadta a szerzeteseknek a remetekápolna körüli földeket. 1636-ban új templomot építettek, amelyhez később egy kolostort adtak hozzá, és elkezdték felvázolni a teret és a határokat képező utcákat. Az 1636-os és 1637-es pestis járvány alatt ide fogadták be a betegeket.

A 19. és 20. század folyamán a közép- és az alsó osztály kerülete volt. Az 1845-ös népszámlálás szerint a Capuchinos utca még mindig újnak számított és gyéren lakott volt. A területet gyümölcsösök, burgonya- és zöldségföldek, virágok és tehéncsordák foglalták el. Időről-időre azonban eltűntek a gyümölcsösök, bár még mindig, a 20. század elejére is maradt néhány a kézműves iparágakkal együtt.

A tér közepén található a Szeplőtelen Fogantatás emlékműve /Monumento de la Inmaculada Concepción/ a tetején Szűz Mária szobrával.

Szeplőtelen Fogantatás emlékmű

A téren több vallási töltetű szobor is látható, melyek mintha őrszemként figyelnék a területet.

Fray Leopoldo szobra

Juan Estrada Castro plébános szobra

Barrio de Capuchinos

Barrio de Capuchinos

Barrio de Capuchinos

A Calle Eduardo Domínguez Ávila főút mentén mentünk végig, melyet aztán felváltott a Calle San Juan Bosco, amit később más-más nevű utak követtek, de gyakorlatilag végig csak egyenesen mentünk. Szerencsére volt járda, így gyalogosan is könnyedén végigsétálhattunk rajta. Ezek már Málaga külvárosának részei.






A Botanikus kert közelében az autópálya fölött átmentünk egy hatalmas hídon, majd balra fordulva  hamarosan meg is érkeztünk a kert bejáratához.

Lenézve a hídról az autópályára

Elhaladtunk egy birtok mellett

Itt már közel vagyunk

Még pár méter a bejáratig



Koncepción Botanikus Kert
/La Concepción Botanical Gardens/

A Koncepción Botanikus kert a Guadalmedina partján fekvő több birtok egyesülésével jött létre. Megalapítói jól ismert üzletemberek fiai voltak, akik szerencsét próbálni jöttek a városba.


Megvettük a belépőt, mely csekély összegű volt, ha jól emlékszem 4 euró körül. Ittunk egy kis frissítőt, majd elindultunk felfedezni a területet. Az elején egy kis tó volt, vizi növényekkel benőve.


Elindultunk az egyik gyalogúton a sok közül. Időnként 1-1 épületbe botlottunk.


A Loringiano Múzeumot egy római kori mozaikra húzták fel, melyet Cártama-ban találtak és Herkules hőstetteit ábrázolta. A Botanikus Kert a kezdetektől fogva ismert volt, de nem a szépségéről vagy a növényeiről, hanem erről a dór stílusban épült templomról, melyben csodálatos régészeti gyűjteményt állítottak ki. Ma már a gyűjtemény nagy része, beleértve a mozaikot is Málaga Tartományi Múzeumában található.


A Loringiano Múzeummal szemben lévő pad






Az Echevarría-Echevarrieta család által épített kis házikóban - melyet a "Kertész Háza" névre kereszteltek, - régen kerti szerszámokat tároltak. Jelenleg Alberto Martín "A Concepción története Barbi babákkal bemutatva" nevű állandó kiállításának ad otthont.














A kiállítás megtekintése után tovább folytattuk a sétát a kertben.


Banánfák

Bambusz-erdő









A Concepción 100 féle pálmafajjal rendelkezik. Ebben a gyűjteményben minden kontinensről találhatunk fajokat. A pálmafákkal szegélyezett sétányon igazi mediterrán hangulatban volt részünk.






Ezt követően olajfák következtek, majd szőlőültetvény.

Olajfák

Szőlő









A vasból készült befuttatott kerti oszlopcsarnok a Heredia gyár munkája. Március végén virágzó lila virágai, színével és illatával egyedülálló atmoszférát kölcsönöznek.

Kerti oszlopcsarnok

A Palota ház egy klasszikus stílusban épült, eredetileg hétvégi háznak, egy domb tetején, ahonnét ellátni egészen Málaga katedrálisáig, sőt még a tengerig is. Belső udvara köré teraszt építettek, közepére pedig szökőkutat. Számos teremmel rendelkezik. A palota sok összejövetelnek adott otthont, neves vendégekkel.

A Palota-ház belülről



Spanyolország tartományának zászlajai


Kilátás a városra



Elérkeztünk a kaktuszos területhez, ahol úgy éreztük magunkat, mintha hirtelen a mexikói sivatagba csöppentünk volna és ezt az érzést még fokozta a tikkasztó meleg is.








A kert egyik legszebb része a kilátó, melyet Rafael Echevarría épített az 1920-as évek környékén, regionalista stílusban. Ha innét lenézünk, elláthatunk egészen a tengerig.

Kilátó


A kilátó előtt lévő tóban teknősbékák élnek.

Teknős a vízben












Nagyjából bejártuk szinte az egész Botanikus kertet, bár biztosan maradt ki 1-2 dolog, hiszen a terület hatalmas, de már nagyon melegünk volt, úgyhogy alig vártuk, hogy valami hűsítőt vegyünk a bejáratnál lévő büfében. Leültünk egy kicsit, megpihentünk és megittuk az üdítőnket, majd lassan elindultunk visszafelé. Viszont csak a legelső buszmegállóig mentünk, mert semmi kedvünk nem volt ismét 1 órát gyalogolni, úgyhogy inkább visszabuszoztunk a belvárosba. A busz a Paseo del Parque sétálóutca környékén tett le. Ott nézelődtünk egy kicsit, mert bár többször is végigmentünk már itt, de még mindig volt olyan része, amit nem láttunk.



Egy férfi tamborinnal a kezében

A Nimfa kancsóval /Ninfa del cántaro/ c. szobor bronzból készült, neoplatereszk stílusban. A szobor egy nimfát ábrázol, amint vizet önt egy kancsóból, mely egy 8 szögletű, sevillai azulejókkal díszített kút fölött áll egy emelvényen.

Nimfa kancsóval


A Nimfa tengeri kagylóval /Ninfa de la Caracola/ kicsit hasonlít a másik nimfás szoborhoz, azzal a különbséggel, hogy itt a női alak ülő helyzetben van ábrázolva, felsőteste meztelen és egy tengeri kagylóból önt vizet.



Zenepavilon

A park egyik bejárati részénél 2 szobor található, az egyik egy idő férfi, mely a telet szimbolizálja, mellette, másik oldalt egy nő látható, aki gabonakévét tart a kezében,mely a bőséget szimbolizálja és a nyarat képviseli.

"Tél"
A "Tél" és a "Nyár"





Arturo Reyes, málagai költő emlékművét 1964-ben avatták fel. Két alakból áll, a költő mellszobra egy emelvény tetején, és előtte egy nő alakja, aki eredetileg egy rózsát tartott a kezében, Málaga városának ajánlva, de annak ellenére, hogy a szobrot többször restaurálták, a rózsa jelenleg hiányzik róla, sőt a keze is.

Arturo Reyes emlékműve

Ezután kipróbáltuk Málaga kerekét /Noria de Málaga/, mely 70 méter magas és 21 klimatizált kabinnal rendelkezik, melyek befogadó képessége 8 fő. A kerékből 360 fokos panorámás kilátásban lehet részünk és akár 30 km-ig is elláthatunk. Egy menet három körből áll, mely kb. 15 percet vesz igénybe.

A kilátás az óriáskerékből:





A lovaskocsit is kipróbáltuk, de csak a feeling kedvéért, sok újdonságot nekünk már nem tudott mutatni a kocsis, hiszen majdnem mindent láttunk már a városban, de azért nem volt rossz, viszont ezt inkább akkor érdemes, amikor még csak ismerkedünk a várossal, vagyis egy kezdeti városnézésnek jó, amúgy nincs sok értelme.

Íme néhány kép a lovaskocsis városnézésről:






Zenepavilon

A hordó alakú fa


Ennyi fért a mai napba, de ezt sem töltöttük hasztalan.




Kapcsolódó bejegyzések:

Spanyolország - Andalúzia 1. rész - Málaga
Spanyolország - Andalúzia 2. rész - Málaga
Spanyolország - Andalúzia 3. rész - Granada
Spanyolország - Andalúzia 4. rész - Ronda
Spanyolország - Andalúzia 5. rész - Málaga
Spanyolország - Andalúzia 6. rész - Málaga
Spanyolország - Andalúzia 7. rész - Málaga






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése