Oldalak

2018. december 29., szombat

Észak -Portugália - 8. nap - Porto

2018/04/23 - 2018/04/30.

8 nap Észak-Portugáliában

8. nap

Ez volt az utolsó napunk Portoban, de mivel a gépünk csak este indult, így a délelőtt és kora délután folyamán még volt időnk arra, hogy lemenjünk szétnéztni Porto tengerpartjára. Viszont előtte még tervben volt, hogy megnézzük a Lello könyvesboltot.

Miután kijelentkeztünk a szállásunkról, lesétáltunk a könyvesbolthoz, de már reggel olyan sor állt ott, hogy úgy döntöttük, ezt most inkább kihagyjuk.


A könyvesbolt felé menet út közben észrevettünk egy régiségboltot, ahol több portugál használt bélyeget is árultak, gyűjtők részére. Én ugyan nem vagyok gyűjtő, de nem bírtam ellenállni, hogy vegyek néháy darabot.


A Livraria Lello könyvesbolt gyönyörű és különleges, melyet a világ legszebb könyvesboltjai közé sorolnak. Portugáliában, a lisszaboni Bertrand könyvesbolttal együtt az ország legrégebbi könyvesboltjai közé tartozik, ráadásul úgymond itt született Harry Potter. A Livraria Lello egyedi könyvespolcaival, a faragott fa mennyezetével és  a pazar lépcsősoraival ihlette meg a Roxfort könyvtárát, a sorozat írónője, J.K. Rowling ugyanis Portugáliában tanított angol nyelvet és gyakran fordult meg a boltban.

A Lello könyvesbolt kívülről


Porto tengerpartja

Átkocsikáztunk Porto másik felére, mely a tengerpart mellett fekszik. Kerestünk egy parkolót Porto Foz do Douro kerületében, az Avenida do Brasil környékén és egy sétára indultunk az Atlanti Óceán tengerpartja felé.

A parkoló környéke

Ma már sokkal jobb idő volt, mint tegnap, nem volt nagyon meleg, viszont nem fáztunk és az eső sem esett.



Út a tengerpart mellett




A part mentén hosszan sétálgattunk és időnként belebotlottunk 1-2 szoborba vagy valami érdekesebb látnivalóba.






A Ramalho Ortigão, portugál írónak szentelt emlékmű a sétálóút melletti betonkorláton található.




Tovább sétálgatva, hol a bal oldalon lévő épületeken, hol a jobb oldalt található tengert fotóztuk, mely szétszórt szikláival nagyon szép megjelenést nyújtott.


A Felgueiras Világítótorony

A Forte de São João Baptista da Foz /Keresztelő Szent János-erődje/ a 16. század végén épült, hogy megvédje a partot és a Douro bejáratát. A 18. század környékén modern erődítményeket adtak hozzá ehhez a finom katonai erődnek az eredeti struktúrájához. Állítólag a belépés díjtalan, de mi nem mentünk be.

Keresztelő Szent János-erődje







Porto önkormányzati kamarája








A Felgueiras Világítótorony /Farolim das Felgueiras/ Porto városának közelében nap mint nap erős és magas hullámok ostromának van kitéve. Ennek ellenére a masszív épület dacol az elemekkel, állja a folyamtos küzdelmet.

Felgueiras Világítótorony



Hatalmas hullámok voltak aznap a parton, néhány nagyobb ostromot sikerült is lencsevégre kapnunk, néha mi is csak az utolsó pillanatban ugrottunk el 1-1 nagyobb hullám elől.





Ferreira de Castro portugál író és újságíró különös formájú emlékműve szintén a parton található. A szobor súlya 3 tonna és 6 méter magas.

Ferreira de Castro emlékműve



Jardim do Passeio Alegre
/Passeio Alegre kert/

A tizenkilencedik század végére megépült kertet a tereprendezéssel foglalkozó David Emíle tervezte. Számos építészeti nagyszerűséggel bír, amelyek nagy értéket képviselnek: egy gránit szökőkút, két Nasoni obeliszk és egy 1874-ben épült kis "romantikus ház" is látható a parkban, többek között. A miniatűr golfpálya a kert fő vonzereje, és alkalmanként filharmonikus koncertek is megrendezésre kerülnek itt. Végül még kiemelhetjük az 1910-ben épült nyilvános mosdót.

A Chafariz do Passeio Alegre /Passeio Alegre-kút/ a 20. százdban került a kertbe. A kút talapzata egy lóhere formát alkot, melybe föntről lefelé csordogál a víz, vízköpők által.

Passeio Alegre-kút


Vízköpők a kúton

A lóhere talapzat

Egy hatalmas fa a parkban






Nylvános WC







Papagáj a pálmafán






Nasoni obeliszk, a park bejárata

Elhagyva a Passeio Alegre kertet, tovább sétáltunk a part mentén az Instituto de socorros a naufragos /Hajótörét szenvedettek segítő intézete/ felé.

Instituto de socorros a naufragos



Itt visszafordultunk és a part mentén elsétáltunk az ellenkező irányba is.













A tengerparton kerestünk egy szimpatikus éttermet, mert már nagyon éhesek voltunk. Sajnos nem volt a legjobb a választás, legalábbis nekem nem ízlett a kaja, grillezett ananászos disznóhúst rendeltem, de az étlapon rizzsel szerepelt. Szóltam a pincérnek, hogy nekem sült krumplival hozza, de kicsit félreértettük egymást, mert az angolok a sült krumplit azt csak úgy hívják, hogy chips és én így mondtam a pincérnek, az meg szó szerint értette és sült krumpli helyett chipset hozott...

Ebéd után tovább folytattuk tengerparti sétánkat.


Luís de Camões, a 16. században élt, a portugál reneszánsz legkiemelkedőbb személyisége, és egyben Portugália nemzeti költője. Halálának 4. évszázada alkalmából szobrot állítottak a tiszteletére, mely itt látható. Tucatnyi verset írt, de hírnevét elsősorban a portugál nemzeti eposz, a Vasco da Gama útját feldolgozó A lusiadák (Os Lusíadas) alapozta meg.

Luís de Camões emlékműve
























Az Avenida Montevideu folyosója



A "Lobo do Mar" /Tengeri farkas/ vagy "Salva-Vidas" /Életmentő/ c. szobrot 1937-ben avatták fel, az Avenida do Brasil sugárút kertjében. Henrique Moreira szobrász alkotta és egy életmentőt ábrázol egy vihar közepén.





Egy elhagyatott épület











Végül felmentünk a Molhe de Carreiros-ra /Carreiros hullámtörő/, ahonnét megfigyelhettük a magasra csapó hullámokat. Időnként nekünk is hátra kellett lépnünk, hogy nehogy telibe kapjon, ennek ellenére az egyik hullámból kaptunk egy keveset. Miután mi lejöttünk, néhány ember épp felfelé tartott, amikor őket is telibe kapta egy nagyobb hullám.













Párom mikor a part szélén fotózott, túl későn lépett el a közelgő hullám elől /mindent egy jó képért/ és telibe kapta. Ezt meg is örökítette:



Hatalmas hullámok csapnak fel a hullámtörőre

Sajnos eljött az idő, indulnunk kellett a reptérre, hogy először visszaadjuk az autót, majd hazautazzunk... A repülő időben indult, Liverpoolban is időben landolt, úgyhogy minden szuper volt. A liverpooli parkolóhelyről ismét megvolt a véleményünk, legalább fél órát vártunk a buszra, ami kivisz minket a reptérről...