Oldalak

2018. december 28., péntek

Észak -Portugália - 5. nap - Porto

2018/04/23 - 2018/04/30.

8 nap Észak-Portugáliában

5. nap


Porto - Ami még kimaradt

A mai napot ismét Portoban töltöttük, hiszen bőven volt még látnivaló, amit az első városban töltött teljes napon még nem sikerült megnéznünk.

Reggel egyenesen a Ribeira felé vettük az irányt, mert szerettünk volna elmenni egy sétahajókázásra a Duero folyón. Aznap reggel nem volt túl jó időnk, felhős volt az ég és nagyon esőre állt, de szerencsére később kisütött a nap.



A városnéző hajókirándulás során az utazó magába szívhatja a város hangulatát, és közelebbről is megcsodálhatja a kétszintes Dom Luis hidat, mely a Ribeirát köti össze Vilanova de Gaiaval, valamint az Eiffel cége által tervezett acél vasúti Dona Maria hidat.

Sok hajó közül választhatunk, de sem kinézetben, sem árban, sem pedig útvonalban nincs nagy különbség. Mi kinéztük az egyiket, megvettük a jegyeket és néhány perc múlva már a hajón is voltunk. Az indulásra sem sokat kellett várnunk, úgyhogy jól időzítettünk.

A hajó

A hajó bárja

A hajón

A Noval és a Sandeman borpincészetek a folyóról fotózva


Célem

Nagyrészt már láttunk mindent előzőleg azokból a területekből, amiket a hajó bejárt, de egyes részeket innét szebben le lehetett fotózni.


A Ribeira


Serra do Pilar kolostor 



Az Infante hidat /Ponte do Infante/ a Porto-ban született Infante D. Henrique tiszteletére állították, nevét is róla kapta. Ez a legvékonyabb híd, amely összeköti Portot és Gaiat. A híd 371 méter hosszú és 20 méter széles, mindkét irányban két közlekedési sávval. A világítás alacsony magasságban van elhelyezve, lehetővé téve az út tökéletes megvilágítását, árnyékolás nélkül.

A Ponte do Infante





A Maria Pia-híd /Ponte de Maria Pia/ egy 1877-ben épített vasúti híd. Építésének idején ez volt a világ leghosszabb egyívű hídja. Ma már nem használják vasúti közlekedésre. Gyakran összekeverik a kilenc évvel később épült D. Luís-híddal, melyhez hasonlít a szerkezete.

A Ponte de Maria Pia


A São João híd /Ponte de São João/ a ma már százéves Ponte D. Maria Pia helyett épült, 1991-ben.

A São João híd

A Freixo híd /Ponte de Freixo/ 1995-ben nyílt meg a Douro folyó felett. Építésének célja az Arrábida és a D. Luis hidak alternatívájának megteremtése volt. A híd tervezői António Reis és Daniel de Sousa. A 705 m hosszú hídnak 8 sávja van.

A Freixo híd

A Freixo híd után visszafordultunk és elhajóztunk a másik irányba is, egészen az Arrábida hídig.

Ismét a Ponte do Infante


A Dom Luis híd





Vila Nova de Gaia











A Corpo Santo de Massarelos templom

Az Arrábida híd

Az Arrábida haídnál visszafordultunk és visszahajóztunk a kiindulási ponthoz. Az egész kirándulás kb. 1 órát vett igénybe.






Hajókázás után beültünk egy fagyizóba, ahol gyümölcsös-fagylaltos gofrit kértünk és Sangriát.





A folytatásban átsétáltunk újra a Don Luis híd tetején /ehhez előbb fel kellett menni a Cais de Ribeira-n található hosszú lépcsősoron, az Escadas do Codeçal-on/ és megszemléltük egy kicsit közelebbről a Serra do Pilar környékét.

Ribeira

Kezdenek oszlani a felhők

A Dom Luis híd



A Dom Luis híd



Escadas do Codeçal





Escadas do Codeçal


Az egyik ház előtt egy cica alaudt nagyon aranyosan egy kartondobozva bújva.


Feljutva a lépcsőkön


Át a Dom Luis hídon

Lenézve a hídról

Kár, hogy a városközpontban jócskán vannak lepukkant, omladozó, lakatlan, épületek. Részben az idő vasfoga kezdte ki őket, részben a gazdasági pangás. Portugália gazdasági válsággal küzd, nincs elég pénz a renoválásokra. Sokan elköltöztek új építésű házakba, más negyedekbe.





A Jardim do Morro /Dombkert/ egy zöld terület a Santa Marinha plébánia területén, Vila Nova de Gaia-ban. A Serra do Pilar lábánál található, gyönyörű kilátás nyílik innét Porto óvárosára. Van itt egy tó, egy pavilon és sokféle növényfaj, többek között.


Jardim do Morro


Előző nap a felvonó jeggyel katunk egy kupont, mellyel ingyen borkóstolót lehetett kiváltani, ott volt a cím, hogy hol váltható be, valójában azt kerestük, de sehogy sem találtuk meg.


Kilátás Porto óvárosára


Miután feladtuk a keresgélést visszasétáltunk a Ribeirára és ott folytattuk a városnézést.

A São Bento vasútállomás

A São Bento vasútállomás órája

A Libertade tér



A Praça de Gomes Teixeira-n található a Fonte dos Leões /Oroszlán-kút/, melynek kereszt alakú talapzatán 4 vizet köpő szárnyas oroszlán helyezkedik el.

Oroszlán-kút

Vizet köpő oroszlán



Az Igreja do Carmo /Carmo templom/ a Carlos Alberto tér és a Rua do Carmo találkozásánál helyezkedik el. Barokk/rokokó stílusban épült a XVIII. század második felében, 1756 és 1768 között, a Terceira do Carmo rend jóvoltából, az építész José Figueiredo Seixas volt. A templom a nyugati oldalon egy karmelita egyházzal van összekapcsolva, amely egyedülálló kötetet alkot, bár a két templom külömbözik.

Carmo templom

Carmo templom

A Carmo templom homlokzata




Carmo templom

A Carmo templom szobrai

Amikor 1763-ban elkészült, a Clerigos templomhoz tartozó torony volt a legmagasabb építmény egész Portugáliában. A Cais da Ribeira felé tartó hajók számára útmutatóként szolgált, a város egyik szimbólumává vált. 76 m-es magasságát 256 lépcsőfokkal küzdhetjük le, de a látvány minden fáradtságot megér. A torony barokk stílusban épült az olasz Nasoni tervezésében. A toronnyal szemben található a Cordoaria kert és egy impozáns, klasszicista épület, a Pombaline, mely Porto börtöne volt egykor.

Clerigos templom

Ramalho Ortigão szobra Leopoldo de Almeida munkája, 1954-ben nyitották meg. A szobor egyenes megjelenésű, előretekintő pozícióban ábrázolt és egy gránit talapzaton rögzített, feliratokkal a felületén.

Ramalho Ortigão szobra


A szobor közelében egy 70-es éveket idéző járműből üdítőt, tapast és bort árultak.


A Cordoaria kert



A park egyik sétáló utcáját furcsa fák szegélyezik, még soha nem láttam ilyeneket, sajnos nem tudom mi a neve.

Furcsa fák a parkban


A furcsa fák árnyékában látható a négy bronzból és acélból készült pad, melyeken nevető figurák ülnek. A szobrokat 2001-ben a spanyol Juan Muñoz szobrászművész alkototta. A munkát 13 nevető alaknak nevezték el, hiszen tizenhárom emberalak található összesen. Minden padon két vagy három, majdnem életnagyságú férfi ül, és egy, az alsó szinten fejjel lefelé ábrázolva. A szobrok teljesen lenyűgözőek és beleillenek a park képébe.

A nevető szobrok




A Ganümédész elrablása /Rapto de Ganimedes/ című szobor mitológiai témát dolgoz fel. A szobor alkotója Fernandes de Sá.

Egyszer Ganümédész az Ida hegyen legeltette nyáját, amikor Zeusz megpillantotta a szépséges ifjút, és beleszeretett. Sas képében leszállt hozzá, és felvitte magával az Olümposzra. A fiú az istenek pohárnoka lett, és így megkapta a főistentől a halhatatlanságot is.

Egy másik mítosz szerint Éósz elrabolta magának Ganümédészt, de később Tithónosz is megtetszett neki. Amíg elment Tithónoszért, Zeusz is szemet vetett a trójai királyfira, így egyszerűen elrabolta Éósztól. A hajnal istennője cserébe azt kérte a főistentől, hogy tegye halhatatlanná Tithónoszt. Azonban arról megfeledkezett, hogy örök ifjúságot is kérjen számára, így aztán Tithonusz örökké élt, de egyre öregebb kinézetű lett. Lassan magatehetetlenné vált, és testi erejével együtt értelme is elhagyta. Éósz végül megunta, és egy szekrénybe zárta; majd Zeusz tücsökké változtatta.

Trósz király csak évekkel később tudta meg, hogy fia hova tűnt, és olyan keserves siránkozásba kezdett, hogy Zeusz elküldte Hermészt, hogy adja Trósznak kárpótlásként a világ legjobb és leggyorsabb lovait, amelyek át tudtak futni a vizen. Hermész egy aranytőkét is ajándékozott a trójai királynak. A lovakat Héraklész nyerte el Trósz királytól, amikor megszabadította a várost a Poszeidón által küldött tengeri szörnytől. Így Ganümédész az Olümposzon maradt mint Zeusz szeretője. Ezt hamarosan sértésnek vette Héra, a főisten felesége, és Zeusz, hogy megóvja szerelmét felesége haragjától, Ganümédészt a csillagok közé emelte: ő lett a Vízöntő csillagkép.

Ganümédész elrablása

Ganümédész elrablása

Flora szobra /Estatua de Flora/ António Teixeira Lopes munkája. Egy fának támaszkodó lányt ábrázol.




A Portói Fellebbviteli Bíróság épülete

Szobor a bíróság épülete előtt


António Ferreira Gomes szobra a Cordoaria kert előtt áll, a szobor Antonio Ferreira Gomes portugál katolikus püspöknek állít emléket.

Antonio Ferreira Gomes szobra

Antonio Ferreira Gomes szobra

A Clérigos templom és környéke

Portugáliában nagy divat a város nevét kiírni valamelyik forgalmas helyre. Portoban sincs ez másképp:


A Végzetes szerelem c. szobrot /Amor de Perdição/ Francisco Simões mester alkototta. A szobor a portugál irodalom egyik legnagyobb és legtermékenyebb írójának, Camilo Castelo Branco-nak állít emléket és az 1862-es "Amor de Perdição" című regénye előtti tisztelgés.

Amor de Perdição

Amor de Perdição




Az Infante Dom Henrique kertben áll  az Infante Dom Henrique tiszteletére emelt hatalmas emlékmű. A  késő 19. századi Ferreira Borges piac és a klasszicista Palácio da Bolsa is itt található.

Ferreira Borges piac

Infante Dom Henrique emlékműve






A 19. században épült Palacio da Bolsa a város gazdag történelméről és művészetéről, egyúttal az angoloknak a portugál építészetre gyakorolt befolyásáról is tanúskodik. Híres tervezők és építészek keze nyomát viseli magán az épület, melyet európai befektetők segítségével hoztak létre. Benne található a Salao Arabe, vagyis az Arab Szoba, mely teljesen azt az érzést kelti, mintha egy királyi palotában járnánk. Csodás kombinációja ez a nyugati és a keleti kultúrának. Az Aranyszobában láthatjuk a híres, aranystukkós mennyezetet. A második emeleten António Soares Lopes és António dos Reis szobrászok alkotásai számára berendezett szobákat találunk. A Palacio da Bolsa Porto szívében, a világörökségi védelem alatt álló részen áll. Az épület jól példázza Portugália művészetek iránti szeretetét, mely az évszázadok során mit sem csorbult.

Palácio de la Bolsa



A Sao Francisco templomról már írtam első Portoi városnéző napunkon, most újra lefotóztuk, kicsit részletesebben.

Sao Francisco templom

A templom órája

A templom harangja

Ezután a Kristálypalota felé vettük az irányt.






A Kristálypalota Kert  /Jardins do Palácio de Cristal/ 8 hektáros parkja Portó központjában található, amelyet a 19. században leégett palotájáról neveztek el. A Kristálypalota egy csodálatos park, ahol láthatunk színes pávákat, sétálhatunk rózsakerteken át és megcsodálhatjuk a különböző fafajtákat, szökőkútakat, szobrokat... 

Kristálypalota

A park bejáratától néhány méterre mindkét oldalt 1-1 szökőkút látható, mely tükörképe egymásnak. A szökőkutak talapzatán 4-4 sellőlány ül, akik a kút alsó medencéjét tartják. Tetején szintén egy szobor látható, egy nő és egy kisfiú alakja.






Mindkét szökőkút mellett 2-2 másik szobor is látható, ezek is hasonlítanak egymásra, de más-más testtartásban.






A másik szökőkút tükörképe



Miután kicsit megpihentünk a Kristálypalotában, elindultunk egy boltot keresni. Közben persze még készült néhány fotó.






Rosalia de Castro szobraPraça da Galiza-n áll. Rosalia de Castro galíciai író és költő volt. Elgondolkodtató, hogy a szobor miatt kapta a tér a Galícia tere nevet vagy a tér neve miatt került ide egy spanyol írónő szobra? Sajnos erről nem nagyon találtam semmilyen nformációt.

Rosalia de Castro szobra


A Monumento aos Heróis da Guerra Peninsular /Emlékmű a félsziget háborús hősei tiszteletére/ hatalmas emlékműve a Rotunda da Boavista közepén helyezkedik el, a portugál és a brit erők győzelméről emlékezik meg a Napóleon seregei ellen vívott háborúban 1807-1814-ben. Az emlékmű azonban csak 1951-ben fejeződött be.

Emlékmű a félsziget háborús hősei tiszteletére







Végezetül még egy érdekes szobor, amit sajnos csak messziről tudtam lefotózni: egy vörös kéz, mely a Románia és Portugália közötti barátságot jelképezi. A szobor a Casa da Musica épülete előtt látható.





Kapcsolódó bejegyzések:

Észak -Portugália - 1 és 2. nap - Porto
Észak -Portugália - 3. nap - Sobral de Monte Agraço
Észak -Portugália - 4. nap - Passadiços do Paiva és Arouca
Észak -Portugália - 5. nap - Porto
Észak -Portugália - 6. nap - Braga és Peneda-Gerês Nemzeti Park
Észak -Portugália - 7. nap - Peneda-Gerês Nemzeti Park
Észak -Portugália - 8. nap - Porto







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése