Oldalak

2020. január 14., kedd

Olaszország - Róma - 6. rész


2019/10/15 - 2019/10/21.

4. nap - 2. rész

Róma


Villa Borghese
/folytatás/

A Villa Borghese legészakibb részében van a római állatkert /Biopark/, mely 1911-ben nyílt meg. Nem feltétlenül az a látványosság, amit a legtöbb turista meglátogat római vakációja során és mi is sokat hezitáltunk, hogy bemenjünk-e, főleg hogy szűk 3 óránk volt zárásig. Végül mégis úgy döntöttünk, hogy megnézzük és így utólag egyáltalán nem bántuk meg. Az állatoknak egy csodálatos park ad otthont, mely szépen rendezett és annak ellenére, hogy már sok állatkertet láttunk életünk során, ez határozottan érdekes volt.


Az állatkert bejárata









A jegy nem volt olcsó, de kifejezetten drága sem, 16 fontba került. Kicsit szűk volt ez az alig 3 óra mindent körbejárni, de azért nagyjából sikerült. Nem fogok túl sokat írni ebben a bejegyzésben, ezúttal beszéljenek helyettem a képek. Először egy kis kiállítást néztünk meg egy teremben, majd jöhettek az állatok.










Üvegen keresztül kissé nehéz volt őket fotózni







Zsiráftanya














Fehér rinocérosz-lak






Majmok




A törpemajom részlegen a világ legkisebb majmait gyűjtötték össze. Sajnos ők is üveg mögött voltak, de lett néhány jól sikerült kép. Nagyon cukik voltak, legszívesebben hazavittem volna valamelyiket. Vagy mindet :-)







Hátán két pici majom





Egy újabb majom-lak


Vacsoraidő volt
















Kicsinyével...


Antilopok





























Mikor a Kenguru szigeten jártunk, Skóciában, csak egy Vallaby-t sikerült látnunk, most itt alkalmunk volt rá, hogy közelebbről is megfigyeljük ezt az állatot. Nagyon aranyos volt.

Vallaby

































A Külső-hebridai kirándulásunk során olyannyira keresett "otter"-t, azaz vidrát is megtaláltuk itt, bár elég félénknek tűnt és alig pár másodpercre bújt csak ki a növényzet alól. Sikerült elkapni a pillanatot, de nem lett teljesen tiszta a kép.

Vidra

A tigrisek és oroszlánok itt is nagyon aranyosak voltak és szelídeknek tűntek. Etetés után voltunk, úgyhogy legtöbbjük jóllakottan sziesztázott.
















Elefántos szökőkút














Teve-karám











Farkasok






























Róka








Sivatagi róka









Lassan záróra volt, de még a flamingókon és a hüllőkön gyorsan végigszaladtunk. Már csak ez volt hátra.




































Madárpók








Időközben nagyon megéheztünk. Az állatkertből kifelé jövet megálltunk a bejárat előtt lévő mozgó büfénél és ettünk meleg szendvicset. Finom volt, de kissé drága. Maradt még egy kis rész a parkban, amit nem láttunk, miután megettük a szendvicset, elindultunk felfedezni ezeket a részeket is.




Antonino és Faustina temploma


Casino dell'Orologio bár-étterem

A Pietro Canonica Múzeumban számos szobor látható, valamint a drága bútorokkal teli magánház is meglátogatható. A 17. századból származó Fortezzuola /kis erőd/ elnevezésű épületben található szobrok eredetileg a kertek ösvényeit és épületeit díszítették és a 16-19. század között restaurálták. A múzeum ingyenesen látogatható.

Pietro Canonica Múzeum

Szobrok a múzeum előtt



A Casina di Rafaello, játszószoba gyermekeknek



Diana temploma apró, neoklasszicista stílusban épült körtemplom. A 18. század végén építették. Nevét Diana élethű méretű szobrának köszönheti, mely egykor a templom közepén állt azon a márványtalapzaton, mely még ma is látható.

Diana temploma


Ananászt formáló alakzat a templom tetején


A Porta del Popolo városkapu mai díszes külsejét Krisztina svéd királynő Rómába érkezése alkalmából kapta. A belső kapun a bevonuló királynőt üdvözlő feliratot helyezték el, fölé a pápa címerét tették.

Porta del Popolo

A kapu Piazza del Popolo felé néző oldala

Az északról Rómába igyekvő utasok gyalog, lovon vagy kocsin a Piazza del Popolón érkeztek a városba. A térnek a közepébe V. Sixtus pápa azt az obeliszket helyeztette, melyet Augustus Egyiptomból hozatott Romába, hogy a Circus Maximust díszítse vele. A tér nevét a városkapu melletti templomról, a S. Maria del Popoloról kapta. Mai arculatát Giuseppe Valadier építész tervei alapján nyerte el. A Pincióra vezető utat teraszokkal, díszes mellvéddel, szobrokkal látta el és a térhez is hasonló ízlésű díszítéseket alkalmazott. Az obeliszk lábazata köré nagy medencét építtetett, melybe a víz kőoroszlánok száján át ömlik.

Piazza del Popolo




Dea Roma kútja


Dea Roma kútja




Neptun kút

Neptun kút

A téren egy fickó tartott tüzes bemutatót, mi tagadás, nagyon ügyesen csinálta.


Szfinx szobor a Piazza del Popolo téglafalán






Az tér bejáratánál két, első ránézésre nagyon hasonló templom áll, melynek építését VII. Sándor pápa rendelte el.

A két templom a tér bejáratánál



A Piazza del Popolo sötétedéskor






Piazza del Popolo


A Fontana del Babbuino egy fekvő idős ember szobra, melyet a rómaiak deformált megjelenése miatt "babbuino"-nak, azaz páviánnak hívnak, mivel inkább hasonlít egy majomra. V. Pius pápa 1571-ben rendelte meg a szökőkutat, melyre díszítésként helyezték a szobrot.

Fontana del Babbuino

A spanyol lépcsővel kezdtük a napot és a nap végére visszaérkeztünk ugyanoda, immár sötétben.

Spanyol lépcső






A szállásra visszafelé menet még megálltunk pár kép erejéig a Piazza Barberinin, melyet szintén egy látványos szökőkút díszít, a Fontana del Tritone. Erről bővebben az utolsó bejegyzésben írok, amikor nappal is megnéztük.

Fontana del Tritone



Ezután már egyenesen a szállásra mentünk. Én nagyon élveztem ezt a napot, talán az egyik legjobb volt, amit Rómában töltöttünk.






Kapcsolódó bejegyzések:

Olaszország - Róma - 5. rész
Olaszország - Róma - 6. rész
Olaszország - Róma - 7. rész
Olaszország - Róma - 8. rész








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése