Oldalak

2022. szeptember 26., hétfő

Montenegro - 1/2. - Ostrog Kolostor


2022/05/23 - 2022/06/01.

Montenegro

1. nap - 2. rész

Ostrog Kolostor
/Manastir Ostrog/

Danilovgradtól 24 km-re található a hegyoldalba épített híres zarándokhely, az Ostrog kolostor. Két épületegyüttesből áll, egy alsó és egy felső kolostorból. Mindkettőnél található ingyenes parkoló. Mi egyből a felsőhöz mentőnk egy kanyargós, szerpentines úton és csak utána néztük meg az alsót. A felső kolostornál a parkoló egy szinttel lejjebb található, tehát innen még gyalog, lépcsőkön legalább fél km-t kellett sétálni. Legfelül is van egy kicsi parkoló, de oda már csak korlátozottan mehetnek az autók, többnyire csak a mozgáskorlátozottak. Már a parkolóból is csodálatos volt a hegyek látványa, ahogy a tetejük ködbe burkolózott.










Előszezonban voltunk, ez azonban az embertömeg mennyiségén nem látszott meg, azon már igen, hogy a parkolóban minden zárva volt a szuvenir árustól a büféig, ezek csak fent, a kolostornál voltak nyitva. Elindultunk hát megmászni a lépcsőket, ami ebben a melegben nagyon nem esett jól. Azon azért elgondolkoztam, hogy ha előszezonban ennyien vannak, akkor mennyien lehetnek főszezonban?





A fehér kolostort Osztrogi Vazul /Vasilije Ostrovszki/, az akkori hercegovinai metropolita vágatta a sziklába 1665-ben, miután a törökök miatt fel kellett adnia addigi székhelyét és nyugatra menekült. Ez a menedék később zarándokhely lett és a környékről özönleni kezdtek ide a hívők. Azonban nemcsak az ortodoxok, hanem a katolikusok és a muszlimok is szentélyként tekintenek e helyre. A zarándokok szerint, aki itt imádkozott, kevesebb gondja lett az életben, vagy meggyógyult. Vazul testét ma is a kolostorban őrzik, egy ereklyetartóban.

A kolostor egy tűzvész alkalmával súlyosan megsérült, de felújították. Mai alakját a felújítás során érte el.













A kilátás a környező hegyekre




A lenti kolostor

A legszebb épület a sziklába vájt templom. Ide be is mentünk, nincs hivatalos belépődíj, viszont adományozni lehet. Fotózni elméletileg a kolostor egész területen tilos, gyakorlatilag azonban csak a legszentebb helyiségben. Mi megpróbáltuk ezt tiszteletben tartani és inkább csak kívülről fotóztunk, belül csak pár kép készült.























Bementünk a legszentebb helyre is, ez egy apró helyiségben volt, bent egy szerzetes várta az embereket, odatartott nekik egy keresztet, amit meg kellett csókolni. Én ezt nagyon nem szerettem volna, mert én nem vagyok vallásos és ez a dolog valahogy nagyon távol áll tőlem. Ezért bunkóság vagy sem, én az ajtóból visszafordultam. Szívesen megnézem a templomokat, mert a legtöbbjük nagyon szép, de a vallási dolgok távol állnak tőlem. Nem vagyok ateista, hiszek Istenben, de én nem emberként képzelem el, mint ahogy a legtöbb vallás tanítja, sokkal inkább egy természetfeletti erőként.



Miután fent megnéztük, ami minket érdekel, nem mentünk be mindenhova, csak a templomba, lementünk megnézni a lenti kolostort is. Egyébként felnézve innét is látható a kőbe vájt fenti építmény. A lépcsősor egészen innét lentről vezet fel egészen a fenti kolostorig, de aki innét indul el, készüljön fel, hogy legalább 1 km-es lépcsősort kell megmásznia.

A parkoló

Nyilvános WC a lenti parkolóban









Itt a lenti részen már sokkal kevesebben voltak, mint fent, ez eléggé kihalt volt. Itt is bementünk a templomba, kissé félve ugyan, hogy majd itt is lesznek szerzetesek, de egy lélek sem volt bent. Nagyon tetszenek a montenegrói templomok belülről, mindegyiknek szép színesek a falai.




















Kapcsolódó bejegyzések:



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése