Oldalak

2022. október 30., vasárnap

Montenegro - 10/1. - Podgorica - Niagara vízesés


2022/05/23 - 2022/06/01.

Montenegro

10. nap - 1. rész

Podgorica
Niagara vízesés

Eljött ez a nap is, reggel felkeltünk, összepakoltuk a cuccainkat és 9 körül kiköltöztünk a szállásunkról. A gépünk csak este 6:40-kor indult, úgyhogy még volt időnk. Visszamentünk Podgoricába. Út közben ismét csináltunk pár képet:












A Skadar-tó Nemzeti Park






Először megnéztük a Niagara vízesést, mely a Cijevna folyón található és egy kis túlzással a helyiek elnevezték Niagara vízesésnek, a folyó kanyonját pedig Coloradonak. A vízesés pontosan ott helyezkedik el, ahol a Niagara étterem. Parkoló van az étterem előtt is, ám azonban ezt mi nem tudtuk, így kissé arrébb, a Centro Garden kertészet előtt parkoltunk.









Tavasszal vagy egy esős nap után számos kis vízesés találkozik a festői karszt tájon. A folyó másik oldalán a Plantaža pincészet végtelen szőlőültetvényei láthatók, amely a híres Vranac nevű vörösbort termeli.



































A vízesés nyáron gyakran teljesen kiszárad és valójában nem is teljesen természetes körülmények között jött létre. 150 évvel ezelőtt a helyi gazdák úgy döntöttek, hogy gátat építenek a folyó medre fölé, és vízesést hoznak létre azzal a szándékkal, hogy egy vízimalmot építsenek rá a gabona őrlésére. Egy legenda szerint a gátat kétszer építették, de minden tavasszal elpusztította a felduzzadt folyó. Ekkor megjelent egy öregasszony, aki azt mondta a helyieknek, hogy ezt a problémát egyetlen módon lehet megoldani, ha minden kő közé juhgyapjút tesznek. Ez megtörtént, és a gát azóta is áll.






























Az étteremnél felmentünk a vaslépcsőn, ki az útra. A lépcső tetejéről gyönyörű volt a kilátás:











Az úton visszasétáltunk a kocsihoz, majd ahogy elindultunk Podgorica belvárosa felé, elhaladtunk a Niagara étterem mellett /az előbb eddig nem jöttünk el, azért nem láttuk/ és akkor láttuk csak, hogy milyen jól néz ki. Meg is álltunk lefotózni.


















Kapcsolódó bejegyzések:
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése