Oldalak

2022. október 30., vasárnap

Montenegro - 9/3. - Perast


2022/05/23 - 2022/06/01.

Montenegro

9. nap - 3. rész

Perast

Herceg Noviba indultunk tehát, de a GPS megint megtréfált minket, mert egy olyan útvonalon vitt, ahol kompozni kellett volna és ezt már csak későn vettük észre, hogy nem az úton, hanem egy közelebbi kompútvonalon akar vinni. Ekkor már túl nagy kerülő lett volna, ha körbemegyünk, így inkább lemondtunk róla és Perast felé vettük az irányt, amit a múltkor láttunk a hajóból, de így azért teljesen más volt.



Parkoló a város elején van, egy fönt és egy lent, a fönti fizetős, sorompóval ellátott, de most a sorompó nem üzemelt és senki sem szedett pénzt, úgyhogy most ingyen volt. A lentit nem tudom, hogy fizetős-e, nem is tudtuk, hogy lent is van egy parkoló, azért álltunk meg a fentiben.

Perast Kotortól mindössze 14 km-re található és az egyik legszebb barokk városka az egész Adria partján. A település műemlékvédelem alatt áll és mindössze 300 lakosa van, egykor azonban nagyobb flottával rendelkezett, mint Dubrovnik.



























Az 55 m magas harangtoronnyal rendelkező, 15. században emelt barokk Szent Miklós /Sv Nikola/ templom előtt álló mellszobrok arról tanúskodnak, hogy a városka azoknak a hajóskapitányoknak köszönheti hírét, akik Nagy Péter cár iskolájába jártak.





























A Szirti Madonna sziget









Perast Múzeuma










Fel akartunk menni a Rózsafüzér Boldogasszony-templomhoz /Rimokatolička Crkva Gospe od Ružarija/, amit az útról láttunk kiemelkedni egy domboldalból, de rossz helyen mentünk fel, mert a lépcsők tetején apartmanok voltak és onnét nem vezetett tovább út a templomhoz. Már épp fordultunk volna meg, amikor valaki megkérdezte, hogy mit csinálunk ott. Mondtam, hogy csak sétálunk. Lehet, hogy az már magánterület volt, néhány városban sajnos nem igazán lehet megállapítani. Végül azért csak megtaláltuk a templomot.








Rózsafüzér Boldogasszony-templom




















Perast nagyon tetszett, érdemes volt megnézni. Felcaplattunk a parkolóba, ott még csináltunk pár képet a part mellett nyíló kaktuszokról, majd visszamentünk Kotorba.










Egy sáska az apartmanunk falán









Kapcsolódó bejegyzések:

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése