Oldalak

2022. október 7., péntek

Montenegro - 4/1. - Morača kolostor


2022/05/23 - 2022/06/01.

Montenegro

4. nap - 1. rész

Morača kolostor

Reggel 8 óra körül keltünk, összepakoltuk a cuccainkat, megreggeliztünk és kijelentkeztünk a szállásról. Tanakodtunk, hogy mi legyen a kulccsal, bekopogjunk-e a tulajhoz vagy csak hagyjuk az ajtóban, de aztán pont jött a fickó és odaadtuk neki.

Amikor a kinti kiülőnél reggeliztem, megláttam egy nagy pókot a betonkorláton, amit le is fotóztam:



Ma a Mrtvica kanyonnál akartunk túrázni egyet, ami pont útbaesett Rijeka Crnojevića felé, ahol a következő szállásunk lesz. 10 óra körül már úton is voltunk, persze ismét voltak megállók, az első egy emlékhelynél, de mivel a térképen nem sikerült visszakeresnem hol volt ez, a montenegrói írást meg nem tudom kiolvasni, fohgalmam sincs kit ábrázol. Amúgy rengeteg hasonló emlékhely van az utak mentén, szerte az országban.






Nem volt ugyan tervben, de megláttuk a Morača kolostort, ami nagyon jól nézett ki kívülről, gondoltunk egyet és megnéztük. A kanyon, ahova igyekeztünk, úgyis megvár minket.

A Djurdjevina-ban található XII. századbeli ortodox kolostort az uralkodó Stefan Nemanjić építtette. Az épületegyüttes három elemből áll, a Nagyboldogasszony templom, a Szent Miklósnak szentelt kápolna, valamint a kolostori kollégium a zarándokok részére, mindez a romanika stíluselemeit képviselve. Bár a középkor második felében a törökök fennhatósága alá került, akik több kárt is okoztakbenne, nagyrészt mindent sikerült visszaállítani az eredeti állapotába.

A kolostorhoz vezető sétány mellett árusok kínálták portékáikat, az egyiknél vettünk egy kisüveges eper likőrt. Nagyon finom volt /de csak később ittuk meg/.




























A templomot nem néztük meg belülről, mert mindketten rövidnadrágban voltunk és errefelé abban nem illik templomba menni, már így is furcsán méregetett minket a szerzetes a kolostor udvarán.



















A kolostor-kert nagyon tetszett, érdemes volt itt megállni.









Kapcsolódó bejegyzések:

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése