Oldalak

2022. október 17., hétfő

Montenegro - 6/2. - Stari Bar


2022/05/23 - 2022/06/01.

Montenegro

6. nap - 2. rész

Stari Bar

Továbbmentünk Stari Bar-ba, mely Bar-tól 4 kilométerre, a Rumija hegy oldalában fekszik. Stari jelentése régi, vagyis ez a falucska a történelmi Bar.

A falu elején van egy nagy és fizetős parkoló, itt letettük az autót és elindultunk az éttermekkel teli utca felé.














Már lentről is látszott a városfallal körülvett óváros, ahova mindenképp fel akartunk menni, de most nagyon éhesek voltunk, előbb a hasunkat töltöttük fel.



Az éttermek közt sétálgatva és keresve a megfelelőt, a kezünkbe nyomtak egy szórólapot, leves és grillezett csirkehús krumplipürével, salátával, ha jól emlékszem 6 euróért. Ez egész jól hangzott és volt hangulatos kinti terasza is, gondoltuk jó lesz. A húsleves nagyon hasonlított az otthoni megszokott ízekhez, bár én nem vagyok annyira leveses, a második fogás úgyszintén, mintha csak Magyarországon ettünk volna egy vasárnapi menüt. Az asztal alatt egy macska kéregetett.






Immár jóllakottan indultunk tovább Stari Bar erődített óvárosába.
























Az óvárosba belépőt kell fizetni, ami csak egy jelképes összeg, ha jól emlékszem 2 vagy 3 euró volt egy jegy. A fallal körülvett város története a 11. századba nyúlik vissza, amikor Bar még Zeta néven a szerb államhoz tartozott. A városkapu ebből az időszakból származik, amit a 14. században rekonstruáltak. Az erőd formájú város, ma már lakatlan, csak múzeumként működik és ez a világ legnagyobb erődített régészeti lelőhelye. Három oldalról meredek sziklafalak, az egyetlen nyílt oldalról várfalak és bástyák határolják. Jól felismerhetők az egykori épületek, templomok, szentélyek, törökfürdők és a 16. században épített vízvezetékrendszer is, mely egykoron a város édesvíz ellátásáért felelt. Az óváros a 19. század folyamán lett lakatlan.































A 14. századi Szent Katrine, a 15. századi Veneranda és a 12. századi Szent Miklós templomok jó állapotban maradtak fenn.
























Az egyik templomba be is lehetett menni:








Az óváros végében a kilátás nagyon szép volt a környező hegyekre. Meg is jegyeztem, hogy milyen csodálatos környezetben laktak itt régen az emberek.




































































Nekünk nagyon tetszett ez a régi város, kicsit visszamentünk az időben, annak pedig külön örültünk, hogy nem volt sok turista. Elég nagy területen helyezkedik el, ezért érdemes 1-2 órát rászánni a végigjárásra. Szétnéztünk még a romváros környékén is.
































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése